Hur startar jag en Rooftop Garden?

July 16

Människor som bor i tätorter kan odla sina egna trädgårdar genom att plantera blommor och växter på toppen av sina tak. Utveckla en takträdgård är ett utmärkt sätt att stadsbor kan gynna miljön och skapa en lugn plats på samma gång. Om en person vill göra en takträdgård, kan han eller hon dekorera taket med krukväxter eller blommor. En urban dweller kan också utforma ett utstuderat takträdgård, med hjälp av markspridning ovanpå ett vattentätt skikt. Om trädgårdsmästaren inte är ägare av byggnaden, bör han eller hon söka tillstånd från byggnadens ägare innan man börjar på det här projektet.

Innan beslut fattas om att utforma en takträdgård, den blivande trädgårdsmästare måste avgöra om det är säkert nog att plantera vegetation på taket. Takträdgårdar behöver platta tak för att trivas. Tak som lutar inte ideala inställningarna för en trädgård. Consulting en arkitekt eller ingenjör kommer att hjälpa en person att avgöra om taket är stark nog att bära upp vikten av växter och dekorationer som kommer att användas.

Det behövs andra objekt för att göra en lyckad trädgård ovanpå taket. Exempelvis takträdgårdar kräver ett isoleringsskikt och ett vattentätt barriär på vilka jorden kan vila. Trädgårdar på taket kräver också en rot barriär som hindrar växtrötter från att tränga in vattentätt skikt. Dessutom måste trädgården innefatta ett skikt av lera, grus eller plast som medger avledning av vatten. En filtersektion är också nödvändigt så att vatten kan suga igenom den utan risk för jorderosion.

Efter att ha placerat fundamentlager, kan trädgårdsmästaren välja lämpliga anläggningar för takträdgård. Han eller hon bör välja växter som tål kyla, värme, vind och regn, eftersom de kommer att utsättas för elementen på en daglig basis. Växter infödda till området är ett klokt val för dem som vill odla växter som kommer att frodas i en takterrass miljö.

Beroende på hur mycket vikt att en viss tak kan stödja, kan den urbana trädgårdsmästare ordna olika dekorationer att komplettera trädgården. Spaljéer, lusthus, statyer och andra dekorativa föremål är bara ett urval av de objekt som kan användas för att dekorera den. Mer avancerade takträdgårdar kan även inkludera stora träd och buskage.

Människor bygga takträdgårdar för en mängd olika skäl. Trots sina uppenbara estetiska fördelar, kan en takträdgård lägre temperaturer. Under de varma sommardagarna, klustret av växter använder evapotranspiration att överföra värme och fukt från marken in i luftfuktigheten. Detta, i sin tur, gör luftkylaren.

Takträdgårdar fungerar också som isolering under vintern, skydda byggnader från värmeförluster. Denna speciella fördel sparar folk pengar på sina uppvärmningskostnader under de iskalla vintermånaderna. När det regnar, takträdgårdar samla upp vattnet som faller. Den samlar också blad och sediment, rena vattnet innan det går in i stadens avloppssystem.

  • Grus kan läggas att hjälpa till med dränering.
  • Trädgårdsredskap och krukväxter.
  • Många människor odlar grönsaker i en takträdgård.