Vad är en infraröd LED?

January 20

En infraröd lysdiod (LED) är en typ av elektronisk apparat som avger infrarött ljus inte är synliga för blotta ögat. En infraröd (IR) lysdiod fungerar som en vanlig lysdiod, men kan använda olika material för framställning av infrarött ljus. Denna infraröda ljuset kan användas för en fjärrkontroll, för att överföra data mellan enheterna, för att åstadkomma belysning för mörkerseende utrustning eller för en mångfald andra ändamål.

En infraröd LED är, liksom alla lysdioder, en typ av diod, eller enkel halvledare. Dioder är utformade så att elektrisk ström endast kan strömma i en riktning. När strömmen flyter, elektroner faller från en del av dioden i hål på en annan del. För att falla in i dessa hål, måste elektronerna skjul energi i form av fotoner, som producerar ljus.

Våglängden och färgen på det ljus som produceras beror på materialet som används i dioden. Infraröda lysdioder använder material som producerar ljus i den infraröda delen av spektrumet, det vill säga precis under vad det mänskliga ögat kan se. Olika IR-lysdioder kan producera infrarött ljus olika våglängder, precis som olika lysdioder producera ljus i olika färger.

Ett mycket vanligt ställe att hitta en infraröd LED är en fjärrkontroll för en TV eller annan enhet. En eller flera lysdioder inuti fjärrkontrollen överför snabba pulser av infrarött ljus till en mottagare på TV. Mottagaren avkodar sedan och tolkar dessa pulser som ett kommando och utför önskad funktion.

Infrarött ljus kan också användas för att överföra data mellan elektroniska enheter. Mobiltelefoner, personliga digitala assistenter (PDA), och vissa bärbara datorer kan ha en infraröd lysdiod och mottagare avsedd för överföring korthålls uppgifter. Vissa trådlösa tangentbord och datormöss använder också en IR LED och mottagare för att ersätta en kabel.

Även osynlig för det mänskliga ögat, kan många typer av kameror och andra sensorer se infrarött ljus. Detta gör infraröd LED-tekniken väl lämpad för applikationer som säkerhetssystem och mörkerseende glasögon. Många säkerhetskameror och videokameror använder IR-lysdioder för att ge ett mörkerseende läge. Jägare får använda liknande utrustning till spot spel på natten, och en del företag säljer ficklampor med en infraröd LED för att ge extra belysning för mörkerseende kameror eller enheter.

Infraröda lysdioder kan användas för en mängd olika andra ändamål. Den amerikanska Food and Drug Administration har godkänt flera produkter med IR-lysdioder för användning i medicinska eller kosmetiska behandlingar. Robotar kan använda en infraröd LED för att upptäcka föremål och vissa förbrukningsmätare har även en IR LED för att överföra data till ett verktyg för enkel avläsning.

  • En USB-dongle med en infraröd sensor.
  • Vissa ficklampor har infraröda LED.