Vad är en M-ATV?

June 1

En M-ATV är ett fordon som konstruerats av Oshkosh Corporation baserad i Oshkosh, Wisconsin i USA. Det anses vara en MRAP fordon, eller minskydd motstånds bakhåll, liksom en all-terrain fordon kan köra över extremt tuffa terrängen. Detta fordon används främst för militära tillämpningar för USA militären, även om den polska militären använder även M-ATV i stridssituationer. Denna pansarfordon är utformad för att vara lätt och lättmanövrerad samtidigt erbjuda samma skyddsnivå som större, tyngre MRAP fordon som tidigare använts i militära tillämpningar.

M-ATV är vanligtvis utrustade med olika artilleri, och toppen av fordonet har en revolver som tillåter en skytt att positionera pistol eller gevär som helst i en 360 graders rotation. Fordonet i sig är bepansrade för att skydda passagerarna från kulor och andra artilleri eller granatsplitter, och skrovet av M-ATV har en V-form som skyddar passagerarna från IED, eller improviserad sprängladdning, detonationer. Dessa IED blev vanliga vapen under kriget i Afghanistan, liksom kriget i Irak, så fordons nykonstruktioner blev nödvändigt för att motverka de förödande effekterna av IED blaster.

Kör punkteringsskyddade däck ingår också på M-ATV; Dessa däck tillåter föraren att fortsätta köra med reducerad hastighet, även om däcken blir punkterad. Detta är en tillfällig fix, naturligtvis, men föraren kommer fortfarande att kunna använda maskinen tillräckligt länge och tillräckligt långt för att få ut av fientliga situationer som behövs. Den manövrerbarhet och fordonets stabilitet kommer att påverkas, dock, och föraren måste utbildas för att driva fordonet efter en punktering eller flera punkteringar har inträffat. Motorrummet kan också ta en stor rund kula och ändå fungera för en kort sträcka, igen för att hjälpa föraren manövrera fordonet ur en fientlig situation.

Den lastkapacitet av M-ATV är stor nog att rymma de flesta militära operationer, även om det kan vara mindre än större MRAP fordon som är tyngre och mindre lättmanövrerad. Det kommer innehålla en del av samma säkerhet och manövrerbarhet styr en vanlig fordon skulle funktionen, såsom låsningsfria bromsar, antispinn, och även luftkonditionering. Kommunikationsmöjligheter kan variera, även om M-ATV kommer att innehålla flera effekt portar för laddning bärbara kommunikationsenheter och andra enheter som kräver en strömkälla för att fungera. Fordonet är sannolikt att funktionen flera batterier för ordinarie verksamhet samt periferin enhetens funktion.