Vad är en svart-Eyed Susan?

January 20

The Black-Eyed Susan faktiskt refererar till flera olika växter som har en brun eller djup svart centrum och typiskt gula kronblad. Namnet Black-Eyed Susan är sannolikt härrör från dikten består av engelska poeten John Gay, titeln, "Black-Eyed Susan", som skrevs i början 18th century. Anläggningen kan vara känd av ett antal olika namn som Brown-Eyed Susan, Gloriosa Daisy eller gul Daisy. Till invånarna i Maryland, kommer det alltid att vara Black-Eyed Susan eftersom det är deras statliga blomma.

Oftast när folk hänvisar till Black-Eyed Susan, menar de en blomma från Asteraceae familjen, och ofta är det en blomma identifierats som Black-Eyed Susan Sommarrudbeckia. R. hirta är infödda till Nordamerika och växer rikligt som en vildblomma. Dess tilltalande utseende gör det till ett vanligt val av trädgårdsmästare också, som kan växa antingen årliga eller fleråriga sorter av växten.

Svart-Synade Susan är imponerande lång för en blommande växt. Det kan vara, vid full höjd, mellan 05:57 fot (.91-1.82m) högväxt. Stora blommor, ibland upp till 11 inches (27,94 cm) i diameter, våren från fabriken i början av sommaren. De åtnjuter en kort blommande cykel, med de flesta buskar avslutar sin blomning i augusti.

Vissa människor inte gynnar Black-Eyed Susan där den växer vilt. Det kan ses mer som ett irriterande ogräs, och en invasiv en sådan. Trädgårdsmästare kan behöva arbeta hårt för att hålla Black-Eyed Susan från att ta över en trädgård, särskilt eftersom de flesta vilda sorter kommer tillbaka varje år. Höjden och bredden på Black-Eyed Susan kan kvävas eller störa andra odlade planteringar i en trädgård.

Å andra sidan, för dem som tycker att odla växten, tenderar det att överleva bra i de flesta klimat. Det blomstrar bäst i full sol och om du planerar att plantera frön och ignorera dem, bör du alltid välja vilda frön att plantera. Dessa är ofta vad väljs som landskapselement på motorvägar, eftersom växterna kommer att göra bra med lite uppmärksamhet, förutsatt att de får en hel del sol. Sorter av Black-Eyed Susan för trädgårdar kräver oftast lite mer uppmärksamhet och är mer känslig.

Över vattning är alltid ett misstag, eftersom Black-Eyed Susan kan växa så högt, kan det falla över när den blommar eller lågkonjunktur med kraftiga vindar. Du kan stötta växten upp eller knyta den till insatser. Vissa till och med växa Black-Eyed Susan som en blommande vinstockar på spaljéer.

Eftersom Black-Eyed Susan sprider under större delen av USA, har det bildats en viktig del av Native American medicin för många olika stammar. Det kan göras till kataplasmer att behandla ormbett, som används som ett botemedel mot förkylning och hosta, eller som en antiseptisk. Vissa människor tog också Black-Eyed Susan internt för att behandla maskar eller tarm upprörd. Detta kan inte vara ett fantastiskt idé. Det finns en viss oro för att intag av växten, speciellt en hel del av det, kan förgifta boskap, och ranchägare arbetar hårt för att göra vissa nötkreatur har inte tillgång till anläggningen.

  • Svartögda susans kan vara giftiga för boskap.