Brännvidd och din digitala SLR-kamera

July 22

Den brännvidd objektivet du använder avgör hur kameran registrerar scenen. En kort brännvidd ingår en vidsträckt utsikt över scenen, vilket är anledningen till en lins med en kort brännvidd är ett vidvinkelobjektiv. Vidvinkelobjektiv täcker brännvidder från 12mm (mycket brett synfält) till 35mm. En lång brännvidd förstorar scenen, huvudsakligen infångning av en liten del av scenen (eller synfältet) och förstoringsglas det att fylla ramen. Linser med långa brännvidder är teleobjektiv. Teleobjektiv börjar med en brännvidd på 80mm och överträffa 500mm. Ett objektiv med en brännvidd som är 50mm omfattar samma synfält som det mänskliga ögat. En lins som omfattar en rad av fokala längder är ett zoomobjektiv. Du kan zooma in på motivet för att fokusera på ett litet område, eller zooma ut för helheten. Du kan se zoomobjektiv kallas vidvinkel till telezoom, eller normal till telezoom.

En mycket viktig sak att komma ihåg: digitala brännvidder donâ € t agera som de gör på 35 mm film kameror om du har en sensor som är mindre än en 35 mm filmruta. Om du har en kamera med en mindre sensor, doesnâ kameran € t fånga så mycket av scenen framför dig som en 35mm filmkamera. I huvudsak. Detta är brännvidden grödor till ett mindre område av scenen, vilket är detsamma som att zooma in bra när du € re en naturfotografen. Du kan komma närmare motivet utan att behöva köpa en dyr teleobjektiv med lång brännvidd. Men när du tar bilder av landskap, du € re i underläge om du äger en kamera med en sensor som är mindre än en ram av 35 mm film. En fullformatssensor har dimensionerna 36mm x 24mm. Om din sensor är mindre än så, måste du räkna ut din brännvidd multiplikator och tillämpa den på brännvidd objektivet du € re att använda för att få 35 mm-ekvivalenter brännvidd. Brännvidden multiplikatorn också kallad gröda faktor.

Följande bild visar två bilder av samma motiv tagna med två kameror. Bilden till vänster togs med en kamera som har en fullformatssensor. Bilden till höger togs med samma brännvidd på en kamera med en sensor som är mindre än en 35 mm filmruta. Observera att du ser mer av motivet med bilden togs med kameran med fullformatssensor.

Brännvidd och din digitala SLR-kamera

Räkna ut din brännvidd multiplikator

Om du äger en kamera med en sensor som är mindre än en ram av 35 mm film (36 x 24 millimeter), endast sensor register del av vad linsen fångar. Nettoresultatet är att objektivet fungerar hur en längre brännvidd skulle på en fullformatssensor. Brännvidden multiplikator beror på storleken på din cameraâ € s sensor i förhållande till en fullformatssensor. Generellt fokallängden multiplikatorn ligga i ett intervall från 1,3 till 2,0. Om du placerar en lins med en 50mm brännvidd på en kamera med en brännvidd multiplikator på 1,6, är den resulterande motsvarande 35 mm 80mm (50 x 1,6). Om du lägger samma objektiv på en kamera med en brännvidd multiplikator på 1,5, du sluta med en 35mm motsvarar 75mm (50 x 1,5).

Känn din cameraâ € s brännvidd multiplikator när du väljer tillbehör objektiv till din kamera. De flesta Canon-kameror som don € t har fullformat sensorer har en brännvidd multiplikator på 1,6, med undantag för Canon EOS 1D MK IV, som har en brännvidd multiplikator på 1,3. Nikon kameror utan fullformat sensorer har en brännvidd multiplikator på 1,5.

Om du canâ € t hitta brännvidd multiplikator för din kamera kan du enkelt räkna ut det. Till exempel är sensorn på en Canon EOS 7D 22.3mm x 14.9mm. För att hitta den brännvidd multiplikator för kameran, dela bredden eller höjden på en 35mm filmruta av bredden eller höjden på din kamerasensor. I fallet med EOS 7D, 36 delat med 22,3 är 1.614, vilket avrundas är 1,6. Därför är den brännvidd multiplikator för den kameran 1.6.

Rätt brännvidd för rätt foto

Följande tabell visar flera gemensamma brännvidder och vilka typer av fotografier som du skulle använda dem för.

BRÄNNVIDD Typ av fotografi Kommentarer
24-35mm (vidvinkel) Landskap fotografi, stora byggnader, en stor grupp människor Använd denna brännvidd med en liten bländare (stort f / stopp-nummer för ett större skärpedjup.
50mm Byggnader, människor Använd med en medel bländare (f / 7,1 till f / 11) för en skarp bild
85-100mm (telefoto) Stående fotografi Använd med en stor bländare (litet f / stopp-nummer) för ett kort skärpedjup
150mm plus (långa teleobjektiv) Djurlivfotografi, fotografering information om objekt Använd med en stor bländare (litet f / stopp-nummer) för ett kort skärpedjup
Makro (brännvidd varierar) Närbildsfotografering Montera kameran på ett stativ för att säkerställa en oskärpa fri bild