Vad är japanska nudlar?

July 23

Japanska nudlar är, helt enkelt, nudlar som används i japanska köket. I japansk matlagning, nudlar är en huvudstapel, ungefär som ris, och de används ofta som en av de viktigaste punkterna i en skål. Japanska nudlar ibland serveras kall med en dippsås, men de är oftare används i värme eller kyla soppor, tillsammans med ingredienser såsom kelp, champinjoner och fisk tårta. Det finns många olika stilar av japanska nudlar, inklusive Fueled, soba, udon, shirataki och Somen.

Varierar i tjocklek och smak, japanska nudlar bildar basen av tusentals olika rätter. De är oftast gjorda av en vetebaserad mjöl, även om vissa stilar är gjorda från rötterna av växter infödda till Japan. I japanska hushåll och restauranger, är det vanligt att en soppa som serveras varm under kalla vintermånaderna, och kallt under sommaren, när temperaturen stiger.

Ramen nudlar är den i särklass mest kända japanska noodle, även om de ursprungligen kom från Kina. De är oftast serveras i en varm kött- eller fiskbaserad buljong med pålägg såsom svamp, grön lök och ägg. Ramen nudlar tacka för sin popularitet med uppfinningen i slutet av 1950-talet av Instant Ramen nudlar, som sedan blivit ett globalt fenomen.

Soba nudlar är en annan typ av japansk nudel. De är traditionellt serveras på ett av två sätt. Under sommaren är sobanudlar serveras kall tillsammans med en dippsås kallas soba tsuyu. På vintern är de serveras i en varm dashi baserad buljong. Även om många antar att japansk maträtt yakisoba innehåller soba nudlar, traditionell yakisoba innehåller en distinkt olika nudel som är faktiskt närmare likt Fueled.

Udon är kanske den näst mest kända japanska noodle. Det är känt för sin tjocklek, och det är en populär snabbmat objekt i japansk stil restauranger. En välkänd udon skålen är en het soppa med en mild buljong och toppad med tunt skivad salladslök. Kake udon, som det kallas, ibland serveras med pålägg såsom tempura eller tofu.

Shiratakinudlar är välkända för sina kalorifattig och kolhydratfattig egenskaper. De kan hittas i två olika former: "våt" och "torr". "Våt" Shiratakinudlar är förpackade i vätska och har en relativt kort hållbarhetstid jämfört med "torra" Shiratakinudlar. En beredning av Shiratakinudlar involverar Rostning nudlarna innan duggregna dem med olja eller sås. Shirataki är också en komponent i den japanska skålen sukiyaki.

Somen nudlar är tunna, vita nudlar som nästan alltid serveras kall och kan användas i sallader eller serveras med en dippsås. De är mycket mer populär på sommaren än på vintern. När serveras i en sallad, de är oftast kastade med strimlad sallad, grön lök, och äggröra, toppad sedan med sesamfrön och en vinäger-baserad dressing.

Japanska nudlar är också populärt i asiatiska fusion matlagning, vilket är en matlagning stil som kombinerar element av mattraditioner från olika länder i Asien. I asiatiska fusion matlagning, kan japanska nudlar serveras med olika element i någon annan asiatisk mat, som koreanska, kinesiska, eller kambodjanska. Asiatisk fusion brukar vara populär bland unga stadsbor från stora städer med diverse asiatiska populationer.

  • Buntar av okokt sobanudlar.
  • Tavla av kokta sobanudlar.