Vem var Jane Seymour?

December 13

Jane Seymour var dotter till John Seymour, en mindre ädel, och blev den tredje hustru till kung Henrik VIII av England. Till skillnad från hennes berömda föregångare, Katarina av Aragonien och Anne Boleyn, lite är känt om drottning Jane. Henrik VIII, men notoriskt ombytliga, behöll tillgivenhet för sin tredje fru för resten av sitt liv, och begravas bredvid henne på Windsor Castle.

Jane tros ha varit född antingen 1508 eller 1509, även om rekord varierar. I stället för att ta emot en klassisk utbildning, var Jane Seymour handleds endast i försöks trodde lämpligt för kvinnor, såsom broderi och hushållsfrågor. Man tror att hon inte kunde läsa eller skriva något annat än hennes namn. Vid en ålder av 19 eller 20, blev Jane en hovdam till Drottning Katarina av Aragonien, och senare till drottning Anne Boleyn. Jane Seymour sades vara en lugn och sedesamma kvinnan, känd för henne även humör.

Uppgifter tyder på att kungen blev intresserad av Jane romantiskt under 1535 eller 1536, när han var gäst på hennes familyâ € s Wiltshire dödsbon. Vid denna tid var Kinga € s äktenskap med Anne Boleyn snabbt reda ut, eftersom drottningen inte kunde ge honom en manlig arvinge. Experter oense om avsiktlig del Jane spelade i den efterföljande rättegång och avrättning av hennes älskarinna, men inom 24 timmar efter Anne Boleynâ € s avrättning den 20 maj 1536, var Henry och Jane Seymour trolovade. De gifte sig tio dagar senare.

Anne Boleyn växte upp i den franska domstolen, och som drottning trädde allvar in i den politiska världen. Jane Seymour, som är betydligt mer konservativ, förbjöd de populära franska modet av hennes föregångare och stannade ordentligt borta från den politiska arenan. Detta kan inte ha varit helt hennes val, men som hennes ett försök att ta emot benådningar från kungen på uppdrag av fångar möttes med ett kyligt påminnelse om vad som hade hänt med inblandning Anne.

Henryâ € s vrede hos Jane € s antagande var kortlivad. Den 12 oktober 1537 Henrys mest omhuldade önskan gick i uppfyllelse när Jane Seymour födde en frisk pojke. Födelsen av den blivande kung Edward VI säkrade tronföljden, ta bort, i Henryâ € s ögon, chansen till varandra av någon av hans döttrar från hans tidigare fruar. Edward födelse lindras också Henryâ € s rädsla för att han var förbannad av Gud för hans första äktenskap, och dömd att aldrig ha en son.

Tyvärr har Jane Seymour inte leva för att gå med i firandet av ankomsten av Henry arvinge. Experter tror att hon kontraktebarnsängsfeber, en form av infektion vanligt efter förlossningen, och dog den 24 oktober 1537. Hennes begravning leddes av med Katarina av Aragonien dotter, den framtida drottningen Mary mig, som var en nära vän till den kortlivade drottning.

Jane € s tidiga död och födelsen av Edward cementerade henne i King Henryâ € s minne med stor förkärlek. Han beordrade en utarbetad grav byggt åt henne på Windsor Castle, och inte gifta om sig i tre år. Flera år senare, Henry beställde ett familjeporträtt som visade hans döttrar och hans son bredvid honom. Trots det faktum att han haft sedan gift tre gånger, kvinnan sitter med honom var inte hans nuvarande drottning, men Jane Seymour.

  • Jane Seymour var den tredje hustrun till Englands kung Henrik VIII.