Vad är Kármán linje?

February 3

Den Kármán linjen är den internationella definitionen för kanten av rymden. Det ligger 100 km (62 miles) ovanför jordens yta, runt där Aurora Borealis former. Det enda land som tar sin egen alternativ definition är USA, som definierar kanten av rymden som 50 miles (80 km) ovanför jordens yta. Den internationella astronautik och flygteknik organ som stöder Kármán linjen är Fédération Aéronautique Internationale (FAI).

Den Kármán linje Idén härstammar med Theodore von Kármán, en ungersk-amerikansk fysiker som beräknat att över cirka 100 km i atmosfären, blir luften så tunn att en farkost måste resa på mer än omloppshastighet för att stanna väders. Detta är för tunt för flygindustrin ändamål, och som sådan, är aktiviteten över 100km avgränsade som Astronautic stället aeronautic.

En annan faktor är att placera Kármán linjen där det är är dess närhet till mesosfären-thermospheren gränsen, som ligger på runt 85 km 53 miles). Den thermospheren kallas så eftersom det har en högre temperatur än lagren under det, på grund av den joniserande ultraviolett strålning från solen Även lokala temperaturer i vissa delar av thermospheren kan toppa temperaturen för brand, kan du stå på friland i regionen med en rymddräkt, eftersom atomerna är så långt ifrån varandra att deras energi inte är ett verkligt problem. Ovan thermospheren i jonosfären, är joniserande strålning så utbredd att hela lagret är laddat, vilket möjliggör radiovågor som ska studsade av det.

Ovanför 100 km är när kretsar runt jorden blir möjligt, även om det är lättare och säkrare i närheten av 220 km (137 miles), där vi kan hitta den internationella rymdstationen. Omlopp under Kármán linjen snabbt försämra, närmar sig eller smäller in i ytan av jorden. Över 100 km, är en ihållande bana möjligt, men orbital hastigheten måste upprätthållas för att undvika degradering. När Kármán linjen etablerades, många vetenskapsmän gjorde de relevanta beräkningarna för att avgöra var gränsen var, och när resultaten kom överens om 100 km, de ivrigt överens om det som en officiell avgränsning. Det faktum att 100 km är en enkel att komma ihåg numret hjälpte den för dess framtida beteckning som Kármán linjen.

  • Den Karman linjen är kanten av rymden, 62 miles ovanför jorden.
  • Den Karman linjen är nära mesosfären-thermospheren gränsen.
  • Den Kármán linjen ligger där aurora borealis former.