Vad är en Trigger Finger?

August 28

Ofta kallas trigger tumme innebär avtryckarfingret en irritation i slidan som täcker flexorsenorna inom fingret. Ofta medför detta att senskida att svälla, vilket i sin tur sätter press på senan. Trycket runt senan stör förmågan av senan för att åstadkomma rörelse, och kan till och med klämma senan så att fingret dras in mot handflatan. Det är på grund av den ritade natur fingret att villkoret heter avtryckarfingret, eftersom klämd senan drar vanligtvis finger i en position som är mycket likt det sätt ett finger är böjt när du använder trigger på eldvapen.

Trigger fingrar bör behandlas så snart som villkoret blir uppenbart. Svullnad kommer att vara det första tecknet på tillståndet, följt av en oförmåga att räta ut fingret utan att uppleva smärta. Att handskas med svullnaden är den första försvarslinjen när det kommer till senan irritation. En läkare kan välja att administrera en kortikosteroid skott vid basen av fingret, även om det finns kritiker som anser att kortikosteroid ger bara tillfällig lindring.

Generellt, är nästa steg att ordna för fysioterapi. Huvudsyftet är att lindra svullnaden så snart som möjligt, samtidigt som man ser till att det inte finns några rest skada på senan som en följd av svullnaden. I vissa fall kan en skena användas, liksom tillämpningen av antiinflammatoriska krämer för att hjälpa till med svullnad. I mycket sällsynta fall kan dagkirurgi användas för att skära in i slidan runt senan och lätta på trycket.

En av anledningarna till att terapi är så avgörande för behandlingen av trigger tummen är att terapin kan bidra till att identifiera eventuella villkor som kan leda till en upprepning av avtryckarfingret. Som svullnad lättar är det ofta lättare att bestämma ursprunget för situationen, och effektivt behandla orsakerna bakom det första utbrottet. Genom att isolera ursprunget till problemet, är det möjligt att förhindra etableringen av en pågående cykel där individen upplever en annan runda av avtryckarfingret varannan månad.

Avtryckarfingret är inte ett villkor som är begränsat till en sektor av befolkningen. Både män och kvinnor kan uppleva avtryckarfingret, med fall som inträffar i unga samt personer tidigare pensionsålder. Söker behandling omedelbart kommer att bidra till villkoret under kontroll på kort tid, och eventuellt förhindra permanenta skador på senor i fingret.

  • Avtryckarfingret, en förslitningsskador, ofta först behandlas med bettskena.
  • Antiinflammatoriska krämer som appliceras lokalt kan gynna människor som lider av avtryckarfingret.