Vad är en Dual In-line Memory Module?

December 28

Den dual in-line minnesmodul (DIMM) är en typ av direktåtkomstminne (RAM) används i olika datorer. Varje modul kan utnyttja ett antal så kallade en dual in-line paket integrerade kretsar. Att arbeta i konsert, dessa integrerade kretsar ger ett sätt för datorer att snabbt skriva, läsa och skriva information på ett dynamiskt sätt.

Integrerade kretsar är helt enkelt miniatyriserade kretsar som finns på ytan av ett substratmaterial, såsom kisel. Allmänt känd som mikrochips, kan den dual in-line paket mängd integrerade kretsar erkännas av deras platta, rektangulära formen. De har också två parallella rader av kontaktstiften.

Det finns många olika typer av dual in-line minnesmodul, som var och en kan ha ett annat antal stift. Dessa kan variera i antal från 72 till 240, och typiskt diktera vilken typ av DIMM enheten är. En DIMM med 72 pinnar kan bli känd som en SO-DIMM, vilket står för små disposition dual in-line minnesmodul. Dessa relativt små RAM-moduler kan finnas i bärbara datorer, vissa avancerade skrivare och datorer med liten formfaktor moderkort. De är den minsta av de DIMM, så att de kan användas i applikationer där utrymmet är ett bekymmer.

Förutom att ha olika antal stift, många DIMM har knappat skåror som möjliggör felfri montering. Eftersom dessa skåror är i olika lägen längs undersidan av DIMM, och kan skilja sig i antal mellan en och tre, är det i allmänhet omöjligt att installera fel DIMM för varje given applikation. Genom att observera läget och antalet av skårorna, kan det vara möjligt att bestämma om RAM-modulen är korrekt innan installationen är ens försökt.

Skillnaden mellan det dual in-line och den gemensamma in-line minnesmodul (SIMM) ersatte är att de flesta DIMM använder en 64 bitars buss bredd, medan SIMM endast hade en 32 bitars datavägen. Vid engångs processorer med 32 bitars buss bredder var förhärskande, men införandet av 64 bitars datavägs processorer krävs SIMM att installeras i matchande par för att lägga till upp till totalt 64 bitar. Införandet av DIMM tillät en enda RAM-modul som skall användas i stället för två SIMM i dessa tillämpningar.

Dual In-line minnesmoduler har gått igenom många utvecklingar i design sedan de först introducerades i början av 1990-talet. Efterföljande generationer av DIMM, såsom Double Data Rate (DDR), DDR2 och DDR3, allt ökade mängden minne varje modul kan innehålla, samtidigt som de ökar den hastighet med vilken de kunde skrivas till och läsas.

  • Stick av DDR-RAM (dubbel datarat, snabba minnet).