Vad är Aisy Cendre Cheese?

February 17

Aisy Cendre ost är en traditionell fransk bondgård ost av opastöriserad komjölk. Det som skiljer den här halvmjuk ost från andra gillar det är det lager av aska som rockar dess svål. Det är denna aska - eller Cendre, på franska - som ger osten dess namn.

För att göra denna unika ost, som härstammar från Bourgogne regionen i Frankrike, en omogen tvättat-svål ost - mest typiskt en Epoissesis täckt med ek eller vinrankor aska och lämnas att mogna under en period på mindre än en månad. Innan de begravda, och ibland efteråt också, är osten tvättas i vin, ett populärt val är Marc de Bourgogne.

Under den tid som den spenderar täckt i aska, mognar osten, men för Aisy Cendre ost, är processen en relativt långsam ett. Pastan av den mogna osten kommer så småningom mognar tills den mjuknar, men de flesta entusiaster av denna ost brukar föredra att njuta av det medan det fortfarande ganska fast.

Doften av Aisy Cendre ost är dominerande, och smaken är påstridig. Med ett minimum av 50 procent fett, Aisy Cendre osten har en uttalad krämighet, smälter på tungan. I mitten av osten är salt, kalkhaltig, och nästan vit i färgen. Flytta utåt, bort från mitten och mot askan täckta svål, växer pastan mjukare och krämigare och tar på en lätt rökig smak.

Aisy Cendre bildas vanligen och säljs i små hjul som är ungefär 4 inches (10 cm) bred och 1,5 inches (3,5 cm) höga. Dessa väger kanske 8 dl (230 g) vardera.

Aisy Cendre ost presterar bäst vid bordet på ostbrickan. Servera den med en knaprig baguette, skarpa höstfrukter som äpplen och päron, selleri, och en fruktig, fyllig Bourgogne vin eller ens en väl avrundad öl.

Eftersom beläggningen av aska bidrar ett lager av grus till svålen, använd en grönsaksborste eller en ren skålen handduk för att borsta bort askan från ytan av osten innan du skär och servering. Askan gör minska klibbighet svålen något, men kompromissen är ofta en obehagligt gritty textur som gör att vissa ost älskare avstå konsumerar svålen.

Om du gillar Aisy Cendre ost, till några liknande ostar försöka inkludera Soumaintrain, Yonne, Affidelice och Olivet Cendre.

  • Baguetter, som kan serveras med Aisy Cendre ost.
  • Päron gå bra Aisy Cendre ost.
  • Aisy Cendre ost par väl med färska äpplen.
  • Mjölk, som används för att göra Aisy Cendre ost.