Vad är en Antitrust Law?

December 12

Antitrustlagstiftning avser reglering av otillbörliga affärsmetoder som hämmar frihandel och sund konkurrens mellan företag som bor i samma industrisektor marknad. Detta är en bred definition som i grunden kan översättas till att förhindra utvecklingen av monopol. Men det finns ytterligare mål att genomdriva antitrustlagar. För en sak är konsumenterna skyddas från att belastas med orimliga vinst åtgärder, såsom pris mejsling. Förordningar förbjuder också underprissättning, vilket är praxis att sänka priset på varor eller tjänster så mycket att befintliga marknads rivaler kan tvingas att lägga sig och nya konkurrenter hindras från att komma in på marknaden alls.

Ett annat område av regleringen innebär identifiering och upplösning av karteller som skapats så att marknadspriset, produktion och distribution kan styras av dess medlemmar, som representerar olika företagsenheter som producerar samma typ av produkt. Vanligtvis karteller består av ett relativt litet antal säljare sedan detta gör det lättare att övervaka marknadsandelen för var och en av dess medlemmar. Men förr eller senare, en medlem av kartellen bryter oftast protokoll i fråga om prisöverenskommelser för att utnyttja marknaden och få en snabb vinst. Denna händelse inte bara tenderar att förstöra kartellen från att arbeta effektivt, men det gör också organisationen mer detekterbara.

Begreppet antitrustlagstiftningen eller konkurrenslagstiftningen går tillbaka till de tidiga romarna som beslutats Lex Julia de Annona, vilket stipuleras att varje försök att hindra fartyg från att leverera spannmål skulle bjuda stränga straff. Liknande lagar infördes genom historien i olika delar av världen. Idag är den amerikanska antitrustlagstiftningen grundar sig på Sherman Act från 1890 och Clayton Act från 1914. I större delen av Europa, Europeiska unionen (EU) fungerar som antitrust provision. I själva verket är den europeiska konkurrenslagstiftningen beskrivs i och regleras av lagstiftning som antas av alla EU-medlemmar kallas fördraget om Europeiska gemenskapen, även känd som Romfördraget.

Ett färskt exempel på antitrustlagstiftning i USA: s historia är Microsofts antitrust kostym inlämnad 1998, vilket hävdade att bolaget brutit mot konkurrenslagarna genom sammanslagning sitt operativsystem med sitt eget märke av webbläsare. Det innebär att detta placeras automatiskt företaget som ett monopol i webbläsaren marknaden helt enkelt på grund av det faktum att varje konsument köper en persondator köpte också besatt webbläsare. I april 2000, en federal domare fastställt att företaget belånade webbläsaren marknaden genom dessa åtgärder, och hämmar därigenom konkurrens från andra leverantörer. Det är intressant att notera att en antitrust film, träffande titeln Antitrust, gjorde sin debut bara ett år senare, vilket skildras en jätte mjukvaruföretag som leds av en VD som spelas av skådespelaren Tim Robbins. Kritiker och fans av filmen överväga programvaran företaget och movieâ € s ledande karaktär för att likna Microsoft och dess grundare, Bill Gates.

  • Antitrustlagstiftningen kan skydda konsumenterna från monopol.