Vad är skillnaden mellan en Pergola och en Arbor?

March 11

Skillnaden mellan en pergola och en berså är ganska subtil i de flesta fall, och många människor anser en pergola och en berså som i princip samma sak. En berså är generellt mycket mindre än en pergola, men som en pergola täcker ofta en hel gångväg eller boyta, medan en berså täcker endast ett litet utrymme och fungerar som en ingång eller inkörsport till ett visst område. Båda kan göras i en liknande stil och kan se nästan identiska, men pergolan kommer att vara mycket längre och ofta bredare än en axel.

En annan skillnad mellan en pergola och en berså finns sittplatser arrangemang: en berså har ofta en bänk där besökarna kan vila och hitta skydd mot dåligt väder, medan en pergola kan täcka ett helt område avsett för sittplatser, bord, eller andra typer av arrangemang . Pergola ibland täcker områden uteplats och erbjuder skugga solljus, och stolar och bord kan sättas upp på altanen under pergolan att bilda en bekväm och attraktiv husrum. En berså är mycket mindre och endast tillåter bara en eller två personer att sitta under den på en gång, eftersom det är tänkt som bara en tillfällig bostad.

En del av orsaken till att en pergola och en berså får ofta förväxlas med varandra är de design likheter: en gemensam pergola design presenterar inlägg som stöder horisontella balkar, och över dessa parallella horisontella balkar dekorativa träribbor är säkrade i intervaller. Detta gör något solljus passera samtidigt som det ger skugga när solen är i vinkel. En berså kan dela denna samma design, men i mycket mindre skala, vilket orsakar en del människor att förvirra en pergola och en berså. Vissa hållare har ampel på vardera sidan för att tillåta växterna att klättra upp och över strukturen. Pergola kan funktionen spaljéer också, men de flesta pergolor är för stora för att helt fodrad med spaljéer.

Ett annat sätt att skilja mellan en pergola och en axel är byggandet av varje struktur. En pergola kan göras som en fristående struktur, men ibland pergolan är ansluten till ett hem eller annan större struktur. Eftersom många uteplatser gränsar till bostäder, är pergolor byggda knuten till hemmet för att rymma uteplats. Hållare är sällan, om någonsin, fäst till ett hem eller annan struktur, eftersom bersån är tänkt att vara fristående för att indikera en farstun till ett visst område.

  • En pergola täcker ofta en hel gångväg eller livsrum, medan en berså täcker endast ett litet utrymme.