Vad är förkromning?

October 16

Förkromning är en process som involverar elektroplätering av ett tunt faner av krom på en underliggande metall. Ibland används för utsmyckning ändamål, kan förkromning också fungera som ett lager av skydd. Ofta är förkromning appliceras på metallföremål när det finns en ökad möjlighet för korrosion.

Själva processen med förkromning involverar fem grundläggande steg. I det första steget, är noggrann uppmärksamhet ägnas åt det metalliska föremålet som skall mottaga pläteringsbehandling. Kemikalier ska användas för att avfetta metall, bidrar till att säkerställa att ytan är fri från alla komponenter som kan orsaka bordläggning misslyckas. Tillsammans med avfettningsprocessen kommer en grundlig rengöring av ytan också hjälpa till att avlägsna eventuell kvarvarande rest, såsom små partiklar av smuts.

För den tredje etappen av förkromning processen kommer den underliggande metallen genomgå en serie behandlingar för att jämna ut ytan. Genom att se till att ytan på metallen är så smidigt som möjligt kommer förkromning hålla en högre grad av integritet under en längre tid. Efter att ha kontrollerat att ytan är slät, är metallen placeras i ett tråg som är fylld med en förbehandlingslösning, och tilläts att gradvis värmas till den idealiska temperaturen för att få pläteringen av krom.

I den femte och sista etappen börjar pläteringsprocessen. Detta innefattar väsentligen fylla karet med kromkomponenterna och tillåter föreningarna att etsa sig in i ytan av metallen. Den tid som metallen förblir i tråget beror på graden av önskad för förkromning tjocklek.

När upprättats enligt gällande branschstandarder, kan förkromning stå upp till en hel del exponering i många år. Metall stötfångare på motorfordon är ett utmärkt exempel på förkromning som kommer att hålla upp under decennier, med inget annat än allmänt underhåll. På liknande sätt, kranar och andra förkromad fixturer kommer också behålla ett attraktivt utseende i många år med endast grundläggande vård krävs.

  • En förkromad blandare.