Vad är en AC Power Plug?

October 9

En nätkontakten är en bärbar elektrisk kontakt som består av minst två metallkontakt stift för att göra kontakt med matchande punkter anslutna till en strömkälla, vanligen ingår i en skyddad eluttag. Med undantag för de faktiska metallkontakterna, är en nätkontakten skyddas av en isolerad grepp som är utformad för enkel insättning i, eller extraktion från, ett eluttag. Kraften överförs från kontakten till enheten med hjälp av en isolerad kabel.

AC elkontakter och utloppen de ansluter till, överensstämmer med de elektriska koder nationen de är belägna i, som varierar mycket från en nation till en annan, och betydande debatt råder om effekten av varje. De har alla åtminstone två utsprång - ett, som kallas "levande" eller "het", och ett andra gaffelspets, vanligtvis kallade "neutrala" eller Många har ett tredje stift, som leder ström endast i fallet med isoleringsfel "kall". i anordningen. Dessa stift passar i spåren på eluttaget och ta kontakt med metalldelar inuti utloppet som är kopplade till motsvarande komponenter i elsystemet.

Även inom ett land, skiljer AC elektriska kontakter baserat på storleken av belastningen de är utformade för att sända. Den "vanliga" AC strömkontakten i USA är konstruerad för hushållsström, som är upp till 15 ampere vid 125 volt. Den består av två parallella metallblad, var 0,625 inches (1,6 cm) lång och 0,25 inches (6,35 mm) breda, och kan inkludera en tredje stiftet: en styv cylindrisk metallstift samma längd som bladen, som passar in i en matchande hål i eluttaget. Sedan 1950-talet har många AC eluttag tillverkats med polarise slots, med neutral slot är bredare än den heta platsen. Denna konfiguration säkerställer att en polariserad växelström plugg, med en bredare neutralt blad, endast kan sättas in i utloppet på rätt sätt, säkerställa en korrekt flödet av el inuti enheten.

Eluttag för större laster, typiskt 220-240 volt, har olika antal och inriktning av slots, och att ström pluggar för dessa enheter, såsom elektriska torktumlare och spisar, har större och tyngre stift formad och orienterad att passa uttagen. Totalt i USA, det finns åtta olika typer av AC pluggar

En av de viktigaste nackdelarna med amerikanska plug-and-uttag systemet är att designen gör det möjligt för stiften att bli strömförande - bära ström - innan kontakten är helt isatt i vägguttaget och ansikte greppet kommer i kontakt med utloppet frontplatta. Det är då möjligt för en person att röra metall stift i en plugg medan de utför el, och att få en chock i processen. Det är också möjligt för en delvis införd plugg att aktiveras, med de exponerade stift bär ström, som utgör en betydande brandrisk.

Eluttag i Nordamerika och vissa delar av Sydamerika kommer att rymma de vanliga amerikanska AC elkontakter, kallas typ A och typ B pluggar. Typ A är en tvåbladig plugg, polariserad eller opolariserat, och typ B är en trespetskontakt. Vissa av typ B pluggar är gjorda för en 20-amp krets, och har en vinklad neutralt blad.

Worldwide är ett dussin olika typer av pluggar som används med motsvarande eluttag. I var och en av dem, nätkontakten innehåller manliga komponenterna i den elektriska anslutningen, som är införda i de kvinnliga komponenterna i eluttaget. I många fall är säkerhetselement införlivas i utformningen; till exempel, finns många butiker försänkta så att greppet av pluggen passar i urtaget innan stiften kontakt med strömkällan och drar, eliminerar alla möjligheter att komma i kontakt med någon del av plug rens stift medan de är att leda ström.

På grund av den mångfald av växelströms plug mönster över hela världen, och det faktum att en nätkontakt passar endast de uttag som är särskilt utformade för det, måste resenärerna alltid ta reda på om de försäljningsställen varhelst de reser till och förvärva adaptrar för dessa enheter, såsom datorer och rakapparater, kommer de att föra med sig.

  • En socket som kan acceptera ett nätkontakten.
  • En 220 Volt växelström kontakten.
  • 230 volts jordat brittisk plugg.
  • En jordad amerikansk AC strömkontakten.