Vad Är morsekona?

September 28

En Morse kona är ett standardsystem för säkert fästa borrverktyg för att spindeln borr press maskin. Under rotation, är den del som hålls på plats genom friktion av avsmalnande skänklar mot den ihåliga spindeln som håller verktyget. Bilagor med avsmalnande skaft kan monteras och tas bort snabbt och enkelt så att användaren kan ha en större variation av bit storlekar.

Det finns många familjer av borrkronor i tillvaron som är skiljer sig från andra koniska borr i den grad att de smalnar från vidvinkel till smala änden. Morse konor kommer att minska till cirka 5/8 tum (1,5 centimeter) per fot (30.4 centimeter). Var och en av de åtta storlekar identifieras med ett nummer mellan 0 och 7, med de vanligaste varelse storlek 2, eller 2MT. Små siffror motsvarar delar med mindre diameter och stora skaror till större diametrar.

Pelarborrmaskin tillbehör har en tånge, eller stift, slutet som gör lite för att passa väl in i spåret i spindeln av maskinen. De koniska positioner och håller lite på plats med friktion. Under ljus borrning, är friktionen tillräcklig för att hålla verktyget på plats. Tyngre borrning med starkare krafter kan orsaka lite att snurra i hålet istället för borrning.

För att säkra lite hårdare, passar in i ett spår i uttaget tången änden av Morse kona skaft. Detta kommer att hålla borren spinning även när borren möter kraftigt motstånd. När borren sitter i uttaget av borr pressen för hand, är det visat tills tången klickar på plats. Hela monteringen pressas sedan mot ett block av trä eller metall att fästa den ordentligt i sockeln så att den inte snurrar under användning. Biten kan också avlyssnas med en mässing eller bly hammare tills den sitter ordentligt.

Trots den mängd olika storlekar, ibland behövs en längre eller bredare skaftdiameter för att passa in tillbehöret på maskinen. Socket förlängningar kommer att öka längden på bit. Sleeve adaptrar lägga bredd till borrkronan så att den passar in i ett större uttag.

Den Morse kona uppfanns av Charles A. Morse, en maskinist på 1860-talet. Hans kona antogs som ISO 296 standard av International Organization for Standardization och som DIN228-1 av det tyska institutet för standardisering. En Morse kona passar antika pressar borra samt en modern pelarborrmaskin.