Varför finns det så många föräldralösa Heroes och Superheroes?

May 31

Ett gemensamt tema som körs i fiktion, mytologi och även i västerländska religiösa konton är idén om föräldralösa hjältar och superhjältar. Moses överges i en korg, Hercules växer upp utan sin far, och Buddha avvisar hans familjeliv för ett liv i fattigdom. Sagor presentera oss för barn till frånvarande fäder och grymma vaktmästare som har ersatt sina mödrar: Askungen, Hans och Greta, och Snövit. Fiktion gör mycket av släktskap David Copperfield, Pip från Great Expectations, Tom Sawyer och Huck Finn, Anne Shirley, Jane Eyre, och någon redogörelse för kung Arthur. Serietidningar erbjuder föräldralösa hjältar som Batman, Spiderman, Superman, många av X-män, eller du kommer att märka tecken i mer modern skönlitteratur från filmer och böcker som Harry Potter, Frodo Baggins, den Baudelaire barn, och Luke och Leia Skywalker.

Vad är syftet med att skapa så många föräldralösa hjältar och superhjältar, och vad tanken på barn som växte upp i mindre än idealiska förhållanden tänkt att ge till publiken? Det finns ett antal tolkningar av denna arketyp. En är den traditionella Joseph Campbell och Jungiansk tolkning av hjältens resa.

Saknar föräldrar, föräldralösa hjältar och superhjältar anses "världens barn." När du tänker på det komplexa förhållandet mellan barn till familjen, det är ganska lätt att förstå hur brist på en eller båda föräldrarna befria barnet från familjära förpliktelser som skulle kanske inte skapa bästa drama. Exemplen ovan ger en känsla av de olika typerna av resor dessa barn eller vuxna kan vara på, men en konsekvens av att tjäna världen snarare än en uppsättning av föräldrarna är att glädjande "moder världen" kan betyda att spara den. Efter att ha höjt sig, och efter att ha befriats från mycket av det komplexa förhållandet mellan barn till förälder, föräldralösa hjältar och superhjältar är på mycket större frihet att interagera med världen i större skala, och de kan se på världen som förälder och alla dess invånare som familj. På grund av detta, många hjältar och superhjältar sluta med en stor familj som de måste spara.

Vissa föräldralösa söker bara ett hem och en familj. David Copperfield finner detta med sin faster, Jane Eyre med sina kusiner och sedan med hennes äktenskap med Mr Rochester, och Anne Shirley finner familjen och kärleken med sina antagna föräldrar, Matthew och Marilla Cuthbert. Askungen och Snövit fly onda styvmödrar genom att gifta sig. Andra, särskilt av superhjälte "cast" är aldrig riktigt gett familjen i traditionell mening. I själva verket, även om de kan ha starka band med vänner, eller med fastighetsskötare, de ständigt försöker bevisa värdighet att världen, och är desperata att rädda människorna i det de bryr sig om. Tänk på Peter Parkers önskan att rädda sin faster May, speciellt efter att ha förlorat sin sista fadersfigur, farbror Ben.

Vissa anonyma hjältar och superhjältar ur nödvändigheten av fortsatta berättelser blivit så förankrad i att rädda världen de kan aldrig skapa en pålitlig familjeenhet. Detta är särskilt sant för de flesta serietidning superhjältar. Världen behöver ständig sparande, och detta skapar oförmåga att få familjer eller egna barn. Andra, såsom Harry Potter och Luke Skywalker har möjlighet att kasta sitt barn i världen status för att bli djupt involverad i familjer som de själva skapat, men bara när faran är över.

Du kan också utvärdera orphan hjältar och superhjältar som ett medel med vilket angst, ensamhet och självständighet betonas. Den serietidning typ superhjälte är oftast en som lider alltid, eller åtminstone för det mesta. Särskilt när en sådan hjälte måste ta itu med döden av mördade föräldrar, kan hans livsuppgift är att skapa en värld säkrare för andra barn. Förlust av ens en förälder kan vara intensivt traumatiskt och för alltid förändra ett barns liv, och superhjältar kan göra allt i deras makt för att förhindra detta öde för andra barn. Empati för lidande och en önskan att avsluta eller förhindra det för andra är förstorad.

Det är dessutom den faktor hur hjältar och superhjältar kan isoleras från gemensam existens genom föräldra förlust. De har inte den erfarenheten av att växa upp med kärleksfulla föräldrar, och därmed inte helt deltagande i deras värld. Istället är de utanför det, och ofta har den sällsynta insikt observera världen från ett helt annat perspektiv.

Det är en bra idé att fundera över varför vi ser detta tema uttryckt så vanligt. Kanske vi visa dessa föräldralösa eller dåligt parented barn i slutändan våra egna. De får inte bara vara världens barn, men kan tillhöra varje läsare.

  • Mördade släktingar är ett gemensamt tema med berättelser superhjälte ursprung.
  • Orphans hjältar och superhjältar kan överklaga till ett bredare spektrum av läsare.
  • Föräldralösa som blir superhjältar ger läsarna hoppas att människor kan övervinna kamper.
  • Catwoman var med i Batman serier.
  • Föräldralösa har större frihet att interagera med världen.