Vilka försiktighetsåtgärder behöver jag ta efter knäoperation?

June 28

Oavsett om ditt knä skador är resultatet av en olycka, artros skada eller ett medfött tillstånd, är ordentlig vård efter knäoperation viktigt. Att ta försiktighetsåtgärder för att förhindra koagulering, snitt skador, infektioner och lunginflammation kommer att påskynda läkningsprocessen. Din läkare kommer att ge riktlinjer, men det kommer att vara upp till dig att sätta alla försiktighetsåtgärder som krävs på plats så att du kan få på fötterna och återgå till det normala så fort som möjligt. Några av de försiktighetsåtgärder du bör ta efter knäoperation kan omfatta bära stödstrumpor eller kompressionsstrumpor, hålla foten förhöjda om möjligt, gör lätta benövningar och hålla snittet området rent.

Efter knäoperation, djup ventrombos, eller bildning av blodproppar i benen, är särskilt riskabelt. Blodproppar, vilka är samlingar av blodplättar, fibrin fibrer och röda blodkroppar, kan skapa problem i ett par olika sätt. En blodpropp kan dämma blodflödet, saktar den till den punkt det äventyrar effektiv läkning. Alternativt kan blodproppar som har fått avsevärd storlek bryta sig loss och föras med blodflödet till lungan. Resultatet kan bli lungemboli, som orsakas av en blodpropp blockerar en lungartär.

Endast 5 procent av alla djup ventrombos proppar i slutändan leda till en lungemboli, men de som gör kan vara livshotande. I själva verket, ca 0,01 procent av den totala knä- och total höftoperationer leda till döden. Med försiktighetsåtgärd mot djup ventrombos innebär att bli aktiva så tidigt som den första dagen efter knäoperation. Dessutom läkaren troligen kommer att instruera dig att bära stödstrumpor eller en kompressionsstrumpa hylsa för att öka blodflödet och kommer att omfatta antikoagulantia som en del av din drogprotokoll.

När du € re i sängen, höja din fot för att uppmuntra blodet att cirkulera. Även om du kanske inte känner ungefär som utövar, slutföra några uppsättningar av benlyft och fotled övningar flera gånger om dagen är viktigt. När du går hem, vara uppmärksam för varningsskyltar för så länge som tre månader efter knäoperation. Om du upplever andfåddhet, bröstsmärtor, yrsel eller hosta attacker, meddelar din läkare omedelbart.

En annan risk att vara medveten om är snitt skador som kan leda till infektion och, i värsta fall, framtida sjukhusvård. Risken för snitt skador efter knäoperation förstärks för patienter som är rökare eller överviktiga och de som har dålig cirkulation eller diabetes. Om du tillhör någon av dessa kategorier och speciellt i mer än en, vara säker på att din läkare är medveten om ditt tillstånd eller villkor. Diskutera med din läkare de typer av preoperativa förebyggande åtgärder du kan vidta, såsom att förlora vikt, ökad motion eller sluta röka. Att sätta dessa försiktighetsåtgärder på plats innan operationen kan förhindra problem ner linjen.

Det finns alltid en risk för infektion efter någon form av operation. Efter knäoperation, är mest sannolikt att börja på platsen för snittet, speciellt om det ISNA € t läkning snabbt infektion. Att vara mycket proaktiv är lika enkelt som att hålla området kring snittet noggrant ren.

Tvätta händerna noggrant innan du rör någon hud nära snittet. Placera bara rena kläder eller gasväv över snittet. Om du har husdjur, donâ € t låta dem nära såret tills den har läkt. Undersök snittet dagligen för tecken på infektion såsom svullnad, rodnad eller ökad ömhet vid beröring. Meddela din läkare om något av detta inträffar, och göra det snabbt, om dessa tecken åtföljs av en oväntad ökning av smärta.

Som med alla operationer, är möjligheten till lunginflammation ett bekymmer efter knäledsoperationer. Det finns ett antal andningsövningar som du kan göra för att minska denna risk. Ita € SA bra idé att sätta dessa övningar i praktiken före operation för att bättre utrusta dig efter knäoperation. Uppmuntra dig själv att hosta kanske inte verkar så mycket av en övning, men din läkare kommer att insistera du gör det flera gånger om dagen efter operationen. Ita € SA bra sätt att utvisa sekret och rensa lungorna så att lunginflammation inte kan bosätta sig i.

Din läkare kommer sannolikt att ge dig en spirometer. Denna enkla enhet ger dig en visuell. Med varje andetag du andas ut, snurrar en lätt boll i ett rör; den starkare dina utandningar, desto högre och längre bollen roterar. Du också kan ges en serie andningsövningar som involverar långa, långsamma, djupa inhalationer och utandningar. Var noga med att träna dessa övningar minst 10 gånger i timmen efter din knäoperation tills din läkare säger att det inte längre är nödvändigt.

  • Aktiviteter som benlyft kan påbörjas så snart som dagen efter knäoperation utförs.
  • Knäoperation bär risken för infektion, särskilt vid snittet platsen.
  • En skalpell är en liten, vass kniv som används vid operation för att göra snitt.
  • Stödstrumpor kan användas som en förebyggande mot djup ventrombos efter knäoperation.
  • Rengör gasväv bör hållas under några snitt efter knäoperation.
  • Ett diagram av knäet.