Vinregioner i Chile

November 29

De spanska först etablerade vingårdar i Chile i mitten av sextonde århundradet, och Chile har upprätthållit en blomstrande vinindustrin för sin hemmamarknad under flera århundraden. Chiles vinindustrin har vuxit avsevärt sedan mitten av 1980-talet, med snabb utveckling som en stark exportmarknad, och en förskjutning mot franska druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.

Med Stilla havet i väster och Anderna i öster, är Chile ett isolerat land. Chile har också en bergskedja längs kusten, vilket blockerar havet fukt från de flesta vingårdar, och havet allmänna anlöp inflytande på ett relativt varmt klimat.

Chiles vindistrikt

Från norr till söder, här är en sammanfattning av Chiles vindistrikt idag, både gammalt och nytt:

  • Limari Valley: En liten region nordväst om Santiago, nära Stilla havet. Även klimatet är varmt och torrt - det är närmare ekvatorn än någon av Chiles andra viktiga regioner och nära till Atacamaöknen - dess unika mikroklimat, som orsakats av dess närhet till Stilla havet, har kylningsmorgondimma och vindar havet som blåser genom Valley under dagen. Chiles tre största vingårdar, Concha y Toro, San Pedro, och Santa Rita, alla har köpt mark i Limari. Lovande viner hittills är Sauvignon Blanc, Chardonnay och Syrah.
  • Aconcagua Valley: Norr om Santiago, är Aconcagua Valley uppkallad efter landets högsta berg, den magnifika berget Aconcagua och är en av de varmaste områdena för fina druvor. Men Aconcagua innehåller också många svalare hög höjd sektioner. Cabernet Sauvignon växer särskilt väl här, och på senare tid, Syrah. Viña Errázuriz är Aconcagua Valley viktigaste vingård.
  • Casablanca Valley: Den första etablerade av de nyare chilenska vinregioner, det är fortfarande en av de bästa. Några av Chiles finaste Chardonnays och Sauvignon Blancs växer i en del av Casablanca, medan goda Merlots och Pinot Noirs kommer från en mer bergiga delen. Veramonte är Casablanca mest kända vingården.
  • San Antonio Valley: Denna lilla dal, söder om Casablanca Valley och intill havet, är utan tvekan Chiles mest spännande nya regionen. Pinot Noir och Syrah växer särskilt bra på sina coola, branta sluttningar. Nu gör en av världens bästa Pinot Noirs utanför Bourgogne och en fin Syrah, är Viña Matetic vingården att titta på i San Antonio Valley.
  • Maipo Valley: Chiles mest etablerade vinregionen, strax söder om Santiago, är Maipo Valley hem för de flesta av landets vingårdar. Concha y Toro, Santa Rita, och Almaviva är några av Maipo producenter premium. Cabernet Sauvignon är kung i denna region, och Merlot gör också mycket bra.
  • Cachapoal Valley: Den stora Rapel Valley, söder om Maipo Valley, har två huvudsakliga vinregioner, Cachapoal Valley och Colchagua Valley. Cachapoal Valley, närmare Anderna, är ett rött vin region, och är stark i Merlot och Cabernet Sauvignon. Morande och Altair är två stigande stjärna vingårdar här.
  • Colchagua Valley: Ocean vindar har förvandlat tidigare tysta Colchagua Valley till en av Chiles viktigaste nya röda vinregioner. Carmenère, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah växer särskilt bra här. Colchagua två ledande vingårdar är Casa Lapostolle och Montes.
  • Curicó Valley: En av Chiles äldsta och största vinregioner, är Curicó Valley direkt söder om Rapel Valley. På grund av sina olika mikroklimat, både röda och vita sorter växer bra här. Den enorma San Pedro Winery och Viña Miguel Torres ligger i Curicó.
  • Maule: Maule Valley är Chiles största vinregionen i området, och även den sydligaste av sina viktiga vinregioner. Eftersom det är så stort, det har många olika mikroklimat, och både röda och vita sorter växer bra, speciellt Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Viña Calina är Maule Valley mest kända vingården.

Stilar av Chiles viner

Chiles viner saknar i allmänhet den sprudlande fruktighet av kaliforniska och australiska viner. Och ändå är de inte riktigt lika subtil och diskret som europeiska viner. Även röda viner har alltid varit Chiles styrka, idag de vita vinerna, särskilt de från kallare områden, är mycket bra. Chiles Sauvignon Blancs är generellt unoaked, medan de flesta av Chardonnays är oaked.

Chiles viner i allmänhet uppkallad efter sina druvsorter; de bär en regional (eller ibland ett distrikt) indikation, alltför. De rimliga priser på de grundläggande viner - främst från $ 6 till $ 10 i USA - göra dessa viner utmärkta värden.