Vad är en väderradar?

June 14

Väderradar används för att mäta och beräkna nederbörd. Denna typ av radar används över hela världen för att upptäcka inkommande väder. Modern väderradar är nu helt avancerade, även om det inte alltid var så exakt. Tack vare en enkel iakttagelse som inträffade under andra världskriget, kan vädret nu observeras noggrant.

Världskriget radaroperatörer märkt att radarsignaler gjorde ett annat ljud när vädret var på väg att förändras. Om regn, snö, snöblandat regn eller annan nederbörd inträffade, återvände radarbrus ändrades beroende på vilken typ av nederbörd som var i luften. Med dessa väderobservationer med dem efter kriget, började tidigare militära radaroperatörer att experimentera med olika typer av väderradar.

Från 1950 till 1980, var reflexions radar flitigt bland meteorologer. Dessa radar kunde mäta placeringen och styrkan hos inkommande utfällning, men de kunde inte mäta hastigheten hos luftpartiklar. Velocity var snart läggas till väder radarutrustning när dopplerradar systemet uppfanns.

Idag är de flesta meteorologer använder dopplerradar för att upptäcka nederbörd, även om detta för radar uppdateras ständigt. Meteorologer kan nu skilja mellan två typer av nederbörd som är till synes lika. Således kan dagens väderprognoser exakt förutsäga antingen regn eller snö, men tidigare radarsystem inte kunde separera de två formerna av nederbörd.

Väder radarsystem har visat sig vara mycket användbart när det gäller att åska spårning. Modern teknik gör det möjligt för meteorologer att spåra intensiteten och svårighetsgraden av ett inkommande åskväder. Detta har gjort det möjligt för stora befolkningar att flytta ur vägen för en särskilt förrädisk storm.

Bortsett från att spåra väder på marken, kommersiella flygbolag använder också väderradar för att hjälpa piloter med flygplans manövrering. Eftersom flygplan rör sig i alla riktningar, hjälper det piloter att veta när och var vädret sker. Dessa radardetektorer är fäst vid näsan av ett flygplan, och de hjälper piloterna hålla ett flygplan på väg åt rätt håll oavsett vad den nuvarande vädret kan vara.

De flesta länder har nu nationella radarcentraler som känner vädret i och runt ett visst område. Täcker en så stor yta av mark är något svårt, men samtida radar framsteg gör en sådan uppgift möjlig. Genom att kombinera uppgifter från många radar, nationella vädercentraler skall kunna avgöra väder som kan påverka olika delar av ett land, eller i landet som helhet.

  • Kommersiella flygbolag använder väderradar för att hjälpa piloter med flygplans manövrering.
  • Det är viktigt att uppmärksamma prognoser för att bättre förbereda sig för väderbulletiner.
  • Meteorologer använder väderradar för att hjälpa till att lokalisera och prognos stormar.