Vad är några orsaker till ryggont?

October 11

Ryggont kan vara frustrerande, och även potentiellt mycket farlig om den inte behandlas. Det finns ett antal olika orsaker till ryggsmärtor, varav några kan undvikas. I många fall kommer det att lösa efter flera dagars vila och skonsam behandling, även om detta inte är garanterad. Den som upplever extrem eller långvarig smärta bör rådfråga en läkare omedelbart.

En av de viktigaste orsakerna till ryggont är stam. Felaktig kroppsmekanik, hållning, och lyftmetoder kan leda till påfrestningar, särskilt i ländryggen eller nedre delen av ryggen. En spruckit eller diskbråck kan också orsaka smärta, liksom ett diskbråck. Äldre personer kan vara i riskzonen för artrit och osteoporos, som båda kan orsaka ryggvärk. Dessutom äldre människor är mer benägna att spinal stenos, en skärpning av ryggradskanalen. Vissa infektioner och inflammationer kan leda till ryggont också. Svår trauma som faller och bilolyckor är en annan källa.

För enkel ryggsmärta, är resten ibland det bästa botemedlet. Tillämpningar av is och värme kan också hjälpa, liksom några aktuella gnuggar. För mer extrem smärta, kirurgi, medicin och sjukgymnastik kan vara i ordning. En läkare kommer att besluta om den bästa kuren för att driva när han eller hon har fastställt vad som orsakar problemet. Ibland kan detta kräva en ansträngande omgång tester, eftersom ryggraden är mycket komplex och orsaken bakom smärta är inte alltid helt uppenbart, särskilt när patienten har begränsad information.

Flera saker kan hjälpa patienter att undvika ryggont. För människor i positioner som kräver lyft, bör ordentlig utbildning tas emot på hur man lyfter och hanterar material. Lämpliga hängslen kan behöva bäras som väl för att stödja ryggen. Regelbunden motion och en hälsosam kost för att hålla ryggen stark och flexibel är också användbara. Vissa vårdpersonal kan rekommendera regelbunden massage eller sjukgymnastik också, för att hjälpa patienter att hålla passform.

Genom att ta väl hand om kroppen, kan många människor att kunna undvika ryggont, särskilt allvarliga fall. När någon upplever en mild form av ryggont, bör han eller hon vilar i sängen och försöka minimera belastningen på ryggen. Långvarig eller intensiv smärta är ett tecken på att personen måste söka professionell hjälp, liksom domningar eller stickningar i armar och ben. Människor ska inte tveka att söka professionell uppmärksamhet för smärta, eftersom det är bättre att vara säker än ledsen.

  • En diskbråck kan orsaka ryggvärk.
  • Graviditet kan orsaka ryggsmärtor hos kvinnor.
  • En illustration av en frisk rygg och en med spinal artros, en vanlig orsak till ryggvärk.
  • En diskbråck kan vara mycket smärtsamt och kan begränsa rörligheten.
  • Felaktig lyft av tunga föremål kan orsaka ryggvärk.
  • En hållning ryggstöd kan lindra ryggont.
  • Ryggont är ofta orsakas av skador på muskler.
  • Bilolyckor kan leda till ryggsmärtor.
  • Regelbundna massage kan vara till hjälp.