Vad var Vela Incident?

May 1

Den Vela Incident, som ibland kallas södra Atlanten Flash, var en mystisk nukleär explosion som inträffade nära mycket avlägsna Bouvet ö, tusentals miles söder om Afrika. Det är tänkt att ha varit en hemlig kärnvapenprov antingen den sydafrikanska eller israeliska regeringen.

Den Vela Incident är uppkallad efter USA: s Vela spion satellit, vilket observerade den karakteristiska dubbla blixt av en atombomb i de tidiga morgontimmarna den 22 september 1979. Under veckorna efter explosionen var det mycket förvirring om huruvida detta verkligen var en kärnvapenexplosion, och i så fall till vem den tillhörde. Navy hydrofoner plockade upp akustiska störningar som liknar vad som kunde förväntas om ett litet kärnvapen sprängdes på eller strax under ytan av havet.

Mycket information om Vela Incident fortfarande klassificeras, så det kan vara svårt för civila att göra en tillförlitlig uppskattning om vilket land kan ha detonerat bomben. Initialt Sovjetunionen eller Kina misstänktes, men de skulle inte ha någon anledning att detonera en bomb i området om de inte ville få det att se ut som om Sydafrika eller Israel hade gjort det. Ett tusen km eller så bort fanns det en fransk kärnvapenprov marken, så det har också varit spekulationer om att Vela Incident var detonationen av en fransk neutron bomb.

Explosionen var i 2-3 kiloton intervall. Även om vissa spekulerar i att det var faktiskt en meteor, forskarna som är ansvariga för utformningen av Vela satelliten är övertygad om att det gjorde sin bedömning av förekomsten av den karakteristiska kärndubbel flash ordentligt. Till denna dag finns det de som tror att Vela Incident var resultatet av en exploderande meteor, liknande den Tunguska-händelsen i östra Sibirien.

En panel skickas att studera Vela Incident var skeptisk sin nukleärt ursprung, och påpekade att endast en av de två Vela satelliterna plockade upp explosionen. Det kan ha upptäckts på grund av ett fel som orsakas av en liten meteorit slår i satelliten. Många är dock betvivla sanningshalten i panelens påståenden, argumenterar de var politiskt motiverade.

Vi kanske aldrig upptäcker sanningen om Vela Incident tills tidningarna om det är hemligstämplade, och även då kan det finnas tillräcklig information för att ingå ett eller annat sätt.

  • Den Vela Incident berörda en mystisk nukleär detonation som inträffade över vattnet söder om Afrika.