Vem är Gordon Gekko?

September 30

"Girighet, i brist på ett bättre ord, är bra." Detta är endast en linje från en film som var att sammanfattar en viss grupp av människor på 1980-talet. Det yttrades av den fiktiva karaktären Gordon Gekko i 1987 Oliver Stone filmen Wall Street. Det blev mottot för många människor i slutet av 1980 blev deras credo tillsammans med rader som "Lunch är för mesar" och "Pengar aldrig sover. "

Michael Douglas, i hans första stora tungvikts roll spelade skurken i designer kostymer, Gordon Gekko. Hans skildring av Gordon Gekko, den skuggiga corporate raider, nettas honom en Oscar för bästa skådespelare. Charlie Sheen spelade Gekko naiva unga skyddsling, Bud Fox, en man som får allt han vill men finner ute är slutligen ett högt pris att betala. Men det var skurkaktig Gordon Gekko som var en inpiration till unga aktiemäklare och handlare, inte Bud Fox.

Regi Oliver Stone avsedd för filmen att vara en moral stycke. Han ville publiken att ifrågasätta hur mycket de var villiga att betala för sina drömmar. Men budskapet fick skev längs vägen och många personer tyckte Gordon Gekko att vara en inspiration. Han var någon som gick efter och fått allt han ville, oavsett hur många liv förliste i processen.

Karaktären av Gordon Gekko baserades på om företagens raider Ivan Boesky. Boesky gav en liknande tal på "Girighet är bra" tema 1986 vid handelshögskolan i Berkeley campus vid University of California. Filmen sågs som en utmärkt representation av hur verksamheten genomfördes i finansinstitut på den tiden. Insiderhandel och skumma affärer var att göra unga människor mycket rik, mycket snabbt. När börsen kraschade 1987, blev Stones film ses som profetisk.

Karaktären av Gordon Gekko var inte bara förförisk på film, men han blev snart en förebild för alla bli rik snabbt köpman, eller den ultimata alfahannen som hade allt han ville, flög i privata jetplan och tjäna pengar genom att skapa någonting. Även utformad som en moral berättelse, i slutet av filmen är det Bud Fox som slutar åka i fängelse, inte Gordon Gekko. Gekko har till synes överlistad alla och förlorade bara ett par miljoner dollar.

Michael Douglas och Oliver Stone var både förvånad över folks reaktion på Gordon Gekko. Douglas hävdar att många fondkommissionärer fortfarande närma sig honom att säga att hans porträtt av Gekko är orsaken till att de blev mäklare. Med skandaler som Enron och olagliga kontakter fortfarande i nyheterna, verkar det som väldigt lite har förändrats sedan 1980-talet.

  • Michael Douglas vann en Oscar för sin prestation som Gordon Gekko.