Vad är en chilensk havsabborre?

July 26

Chilenska havsabborre, även kallad tandnoting, är en fiskart som blev mycket populär som livsmedel under 1990-talet. Det är en djupt vatten arter, och tekniskt inte medlem i basen familjen alls. Denna fisk är fångad i de kalla, djupa vattnen utanför kusten av Antarktis, och tjänade namnet chilenska havsabborre eftersom Chile var det första landet att föra den till den populära marknaden och "havsabborre" ansågs mer kommersiellt gångbar än "tandnoting. "

Vid sekelskiftet 21-talet, naturvårdare och marina fiske aktivister larmade konsumenterna att de snabbt krympande antalet chilenska havsabborre i Atlanten, varning som fortsatte konsumtionen av fisk kan leda till utrotning för arten. Som ett resultat av många väl ansedda kockar bort det från sina menyer och sökte alternativa källor för de rika, vita kött fisk. När får mogna på egen hand, kan fisken nå 200 pounds (90 kg) i vikt och leva i upp till 50 år.

Den chilenska havsabborre är inte en utomordentligt attraktiv fisk, med en distinkt förhistorisk utseende. Den har stora ögon, en stack käke och en lerig hudfärg. Tyvärr för fisken, den atletiska djuphavs livsstil den lever resulterar i en läcker vitt kött som har minimala oljor och en fast struktur, står upp bra till grillning, bakning, fräs, och andra matlagningsprogram. Som ett resultat, denna fisk blev snabbt trendigt på 1990-talet, och befolkningen började sjunka kort därefter.

Liksom många djuphavsarter, är chilenska havsabborre en fisk som växer och mognar väldigt långsamt. Som ett resultat, utbredd kommersiell fiske i 1990-talet utplånades mycket av avelsdjur. När naturvårdare började uttrycka oro över tillståndet i arter, har lagstiftningsåtgärder vidtagits men utbredd illegal skörd av fisken fortsatte.

Ett konsortium av 24 länder samarbetar för närvarande för att hantera chilenska havsabborre, övervakning fiskemetoder och utfärda certifikat för att indikera att fisken är lagligt fångad. Om du köper denna fisk, bör konsumenterna begära ett sådant intyg för att vara säker på att fisken har varit lagligt erhållits. Fångstbegränsningar verkställs av inspektioner av fiskebåtar och marknader, i hopp om att skörda fisken på ett hållbart sätt.

Generellt naturvårdare hoppas att konsumenterna avstår från att stödja den chilenska havsabborre industrin tills fisken har återhämtat sig. Om att lura av den i en restaurang är helt enkelt för mycket, bör konsumenterna be om varifrån fisken. En ansedd restaurang bör kunna ge underlag för fisken, och om det inte kan tillhandahållas, fisken kan ha illegalt samlats.

På kommersiell nivå, måste fiskleverantörer ger certifikat till restauranger och andra parti inköpare, och restaurangägare kan bidra till att stödja fisket genom att be om dokumentation. Stormarknader och fiskhandlare, likaså kan begära dokumentation för fisken. Genom att arbeta tillsammans för att bevara värdefulla marina resurser, kan människan se till att denna art fortfarande kommer att vara där för framtida generationer att njuta.

  • Många kockar har slutat servera chilenska havsabborre på grund av oro för överfiske.
  • Chilenska havsabborre finns i de djupa, kalla vattnen utanför Antarktis.
  • För att bevara chilenska havsabborre, vissa främjar konsumerar fisk såsom barramundi istället.