Konsten att blankning

February 19

Traditionellt investerare och handlare vill köpa lågt och sälja hög. De köper en position i ett värdepapper och sedan vänta på att priset för att gå upp. Det är inte ett dåligt sätt att tjäna pengar, särskilt för om landets ekonomi fortsätter att växa även lite, då företagen kommer att växa och så är deras lager.

Men även i en god ekonomi, vissa värdepapper går ner. Företaget kan misskött, det kan sälja en produkt som är i onåd, eller kanske är det bara att ha en sträng av dåliga dagar. För den delen, kanske det gick upp lite för mycket i pris, och nu investerare kommer till sina sinnen. I dessa situationer kan man inte tjäna pengar att köpa lågt och sälja högt. Om det bara fanns ett sätt att vända situationen.

Tja, det finns ett sätt - att sälja kort. Och kort sagt - hah! - Att sälja korta innebär att du lånar en trygghet och sedan sälja den i hopp om att återbetala lånet av aktierna genom att köpa tillbaka billigare aktier senare.

I handel jargong, när du äger något, anses du vara lång. När du säljer den, anses du vara kort. Du behöver inte vara långt innan du går kort.

De flesta mäklarfirmor gör det lätt att sälja kort. Du placerar helt enkelt en order att sälja aktier, och mäklaren frågar om du säljer aktier som du äger eller sälja kort. När du lägger ordern, mäklarfirman går om att låna aktier för dig att sälja. Det lånar aktierna på ditt konto och utför säljorder.

Du kan inte sälja kort om inte mäklarfirman kan låna aktierna. Ibland har så många människor sålt en aktie kort att det inte finns några aktier att låna. Om så är fallet, måste du hitta en annan lager eller annan strategi denna gång.

När aktierna säljs, vänta du tills säkerheten går ner i pris, då du köper aktierna på marknaden på ett fynd. Dessa köpta aktierna återvände sedan till mäklaren att betala lånet, och du behåller skillnaden mellan var du sålde och var du köpte - mindre intresse, förstås.

Börserna är i branschen för att hjälpa företag att samla in pengar, så de har regler på plats för att upprätthålla en uppåtgående bias i aktiemarknaden. Det kan arbeta mot den korta säljaren. Nyckeln förordningen är vad som kallas den uppgång regeln, vilket innebär att du kan sälja en aktie kort först när den sista handels var ett drag upp. Du kan inte korta en aktie som rör sig nedåt.

Den ränta och avgifter som mäklaren tar ut dem som lånar lager faller mäklaren, inte till den person som faktiskt äger lagret. I själva verket kommer beståndet ägare förmodligen aldrig veta att hans aktier utlånade.