Vad innebär det att satsa gården?

January 26

Idiomet bet gården föregås ofta av ord av försiktighet, som i "Jag skulle inte satsa gården på det nya uppfinning om jag var du" eller "Han kan erbjuda dig den position, men inte satsa gården på det. " Det betyder bokstavligen riskera nästan allt på en enda investering, idé eller möjlighet. Under vissa omständigheter, inte sådant risktagande beteende löna väl, som i fallet med att investera sina livsbesparingar i ett litet dataföretag som heter Microsoft. Vid andra tillfällen, men innebär det att förlora gården när den till synes riskfri möjlighet går i konkurs.

Många gånger en person kommer att använda idiom när ett utfall tycks vara garanterad eller oundviklig. Få investerare skulle gärna satsa gården på en riskabel eller oprövad affärsidé, men vissa möjligheter är helt enkelt för potentiellt lukrativ eller riskfri att missa. I utbyte mot att ta en betydande ekonomisk risk, kan det vara en mycket viktig ekonomisk ersättning för risktagare. En aktiemäklare eller annan finansiell analytiker kan tyda på att en potentiell investerare sätta allt på ett mycket lovande lager, eller en fastighetsmäklare kan råda en klient att spendera mycket på en värdefull egendom.

Det finns också en negativ sida till idiom, dock. Vissa investeringsmöjligheter eller förslag är så fylld av osäkerhet eller tung risk att människor uppmanas att inte satsa gården på dem. Investera hela eller nästan hela sin personliga förmögenhet till en oprövad eller spekulativa satsning kan få katastrofala resultat, så en person bör alltid söka professionell rådgivning eller göra sin egen forskning innan betting hela gården på någonting. När gården är förlorad, kan den gå förlorad för gott.

Vissa spel och kortspel ger spelarna möjlighet att "satsa gården" på en lovande handen eller höga odds payoff. I pokerspel Texas Hold 'Em, till exempel, en spelare som är låg på vadslagning marker men har en stark hand kan bokstavligen gå all-in, vilket innebär att han eller hon satsar alla sina inkomster på resultatet av en enda runda . Professionella spelare sällan gå all-in om inte chanserna att vinna är exceptionellt hög. Att vinna en stor hand är ofta en fråga om att balansera risk kontra belöning, och det finns faktiskt tillfällen då det lönar sig att satsa gården på en lovande möjlighet.

  • Att "satsa gården," kan betyda att placera en stor summa pengar på en enskild insats eller investeringar.
  • En fastighetsmäklare kan råda någon att "satsa gården" genom att spendera en hel del på en värdefull egendom.