Vilka är för- och nackdelar med Steam Cooking?

August 31

För- och nackdelar med ångkokning är många, så varje kock måste överväga dessa frågor innan du väljer ångande som en tillagningsmetod. Ångkokning är tradition i många kulturer och ofta uppskattad för sin förmåga att laga känsliga livsmedel, så att de inte faller isär, för att hålla färgen på olika livsmedel, och för att bevara näringsämnen av ett livsmedel under tillagningen. Många kockar gillar också ångande eftersom det inte kräver tillsats av fett, och mat kan bli ånga impregnerat med smak av örter och kryddor läggs under tillagningen. Å andra sidan, finns det en risk för brännskador genom ånga, och en del människor föredrar smaken som oljor och fetter kan lägga till livsmedel och kan missa förmågan att bruna matar under tillagningsprocessen.

Många förespråkar ångkokning, eftersom det anses vara en hälsosam matlagning metod. Till skillnad från stekning eller sauteeing innebär ångande inte lägga kalorier till mat. Vissa ånga matlagning förespråkare påpekar också att eftersom maten inte är nedsänkt i vatten, är viktiga näringsämnen som inte lakas ut från maten under tillagningen. Detta innebär att mer värdefulla näringsämnen konsumeras tillsammans med maten. Ångkokning också inte väsentligt förändrar utseendet på maten genom att orsaka bryning eller blekning av levande färger. Grönsaker, beredda i en ångkokare behåller ofta uppkomsten av färska grönsaker, vilket kan göra för mycket mer tilltalande platta.

Å andra sidan, har ångkokning sina belackare. Ånga kan orsaka allvarliga brännskador, och eftersom ångan försvinner snabbt från en behållare, kan de som inte är försiktig hamna bränna sig och samtidigt bedriva denna typ av matlagning eller ta bort mat från en ångbåt. Dessutom eftersom Browning är inte möjligt under ångande, vissa livsmedel, såsom kött, kanske inte har en tilltalande utseende efter förbereds i en ångbåt. Dessutom kan brynprocessen ofta lägga betydande smak och konsistens i livsmedel som kan missas av dem som äter ånga förberedda måltider.

En betydande fördel att ånga matlagning är att metoden i sig i allmänhet inte kräver en hel del specialutrustning. Medan ångkokare och ångugnar är säkert tillgängliga, kan ångande ske med hjälp av en enkel ånga korg, som normalt kostar mycket lite. Detta innebär att kockar inte behöver investera mycket pengar i särskild utrustning och kan välja och vraka vilka livsmedel kommer att smaka och ser bäst om den framställs enligt denna metod.

  • En kokbok och redskap.
  • Ångkokning är ofta tippad som en sund metod för framställning av livsmedel.
  • Grönsaker som är beredda i en ångkokare behåller normalt sin skärpa.