Vad bör jag veta om Japanskt affärs Etiquette?

August 31

För västerlänningar kan reglerna för japanska affärsetikett verkar direkt motsäger tullen i sina egna länder. De finare punkterna i affärsetikett tas på fullt allvar i Japan, dock, och en besökande affärsman bör alltså förstå och noga följa dessa punkter eller riskerar att äventyra hans affär. Många av reglerna i japansk affärsetikett är baserade på personlig inställelse och kroppsspråk. Också viktigt att förstå är de seder kring placeringsarrangemang, dryck konsumtion och givandet av visitkort och gåvor.

Japanska affärsmän värderar professionell personliga utseende. Därför bör företag besökare undvika fritidskläder, välja välskräddade, rena kostymer i mörka, fasta färger istället. Generellt bör kvinnor väljer en kostym med en kjol i stället för en pantsuit. Alla besökare ska ha skor som kan tas bort lätt, eftersom de sannolikt kommer att ofta ombedd att ta av sig skorna när de kommer in byggnader.

Reglerna för japansk affärsetikett är också nära knuten till kroppsspråk. Långvarig ögonkontakt kan anses stötande, så en besökare inte ska bli förvånad om hans värd verkar undvika att titta direkt på honom. Dessutom har många japanska företagare anser att det oförskämt att säga nej direkt, och de kan därför överens om att något de inte riktigt vill samtycka till. Därför är det viktigt att analysera kroppsspråk oneâ € s värd att förstå hans sanna avsikter. Dessutom bör besökarna följa deras Hosta € s ledning i att erbjuda en hälsning, att låta honom bestämma om han vill böja eller skaka hand.

Placeringsarrangemang i möten och på middagar är en annan viktig aspekt av japansk affärsetikett. Generellt bör besökare inte ta en plats förrän de har fått höra om att sitta. Den högste medlem av värdföretaget vanligtvis uppta en tableâ € s huvud sätet. Andra fasta medlemmar och besökare sedan sitter efter ålder.

Vare vid ett möte eller en affärsmiddag, är dryckeskonsumtionen också mandat av reglerna för den japanska affärsetikett. Generellt bör en Gästen pour sin egen dryck, utan bör i stället vänta tills någon annan har hällt det för honom. Dessutom bör han inte dricka ur sitt glas tills den högst rankade medlem av värdföretaget har tagit en klunk ur sin drink.

Att ge både visitkort och gåvor är också viktigt att den japanska affärsetikett. Visitkort bör ledas och accepterade med båda händerna, och en besökare bör vara noga med att synbart beundra varje kort han får. Dessutom bör han undvika att skriva om eller på annat sätt förändra någon annans € s kort. Affärs värdar presentera ofta sina besökare med gåvor som kan gälla staden eller regionen som de är från. Det anses vara god etikett för en besökare att ta emot hans gåva med en stor mängd av entusiasm och tacksamhet, oavsett hans riktiga känslor om objektet.

  • Japanska affärsmän värderar ett professionellt utseende, helst mörka kostymer.
  • Buga är vanligt i Japan, inte bara under affärstransaktioner, men också i de flesta alla sociala interaktioner.
  • Japanska affärsetikett kan innefatta användning av en handskakning.
  • Buga är en del av traditionell japansk affärsetikett.
  • En gäst bör inte dricka ur deras glas tills den högst rankade medlem av värdföretaget har tagit en drink.