Vad är akut diarré?

September 1

När en person har en ökning av avföring och hans avföring är lös och vattnig, sägs han ha diarré. Om en person har dessa lösa, vattnig avföring, ofta mer än tre gånger på en viss dag, och dessa symptom varar mindre än två veckor, är de täta avför vanligtvis kallas akut diarré. Ofta är akut diarré orsakad av infektion med virus, bakterier eller parasiter, och patienten kan behöva låta infektionen ha sin gång utan medicinsk behandling. I vissa fall kan dock symtomen vara svåra eller till och med farligt, och en patient kan behöva behandling med receptbelagda läkemedel eller intravenösa (IV) vätskor.

För många människor, som har mer än en avföring per dag är normalt; vissa människor har tarmrörelser upp till tre gånger om dagen, till exempel. Medan en person kanske tror att han har diarré, om han passerar avföring detta ofta, kan han vara fel om hans avföring är av normal konsistens. Normalt är diarré definieras som vattnig, mjuk konsistens tarmrörelser som inträffar mer än tre gånger på en dag. Om en person passerar normalt avföring tre gånger i veckan, dock, och han plötsligt passerar två vattnig avföring på en dag, kan detta betraktas diarré också. Om en individualâ € s lös avföring pågå i två veckor eller mindre, är han vanligtvis sägs ha akut diarré.

I de flesta fall, en person som har akut diarré utvecklar det eftersom hans kropp har smittats med ett virus eller en bakterie. Ibland parasitinfektioner orsaka akut diarré samt. I de flesta fall kan en person förvänta akut diarré att avta efter en dag eller två som kroppen bekämpar inkräktaren som har orsakat det. I själva verket, de flesta människor donâ € t behöver någon medicinsk ingripande för att återhämta sig från den. Efter ett par dagar, en persona € s avföring brukar återgå till det normala på egen hand.

Om akut diarré varar mer än ett par dagar, kan patienten vara i riskzonen för uttorkning. För att förhindra detta, är människor ofta rekommenderas att konsumera vätskor som hjälper ersätta viktiga mineraler och salter, som kallas elektrolyter, förlorade genom diarré. I själva verket kan en person även köpa elektrolyt drycker och is pop som är särskilt utformade för detta ändamål. Om trots dessa insatser en individ blir uttorkad, kan han behöva läggas in på sjukhus för behandling. Ofta handlar det om tillförsel av vätskor genom en IV.

Ibland akut diarré är allvarlig eller varar mer än ett par dagar. I ett sådant fall kan en läkare behöva behandla patienten med receptbelagda läkemedel. Exempelvis kan antibiotika ordineras för behandling av vissa infektioner som orsakar akut diarré. Det finns också mediciner som kan användas för att stoppa diarré, men de ofta förlänger infektionen som orsakade symtomen. Som sådan, doktorer är mindre benägna att förskriva dem.

  • Akut diarré som varar mer än två dagar kan sätta personen i riskzonen för uttorkning.
  • En patient kan få intravenös vätska och näringsämnen för att behandla diarré och uttorkning.
  • Diarré löser oftast på egen hand inom en till två dagar.