Hur ska jag sköta en Frost-Proof Gardenia?

March 2

En frostsäker gardenia kräver en mellanliggande vårdnivå inklusive adekvat vattning, riklig solljus, jord dränering och luftcirkulation. Denna art av vintergröna prydnadslandskapsanläggningen, även känd under sitt vetenskapliga namn Gardenia jasmonoides, sägs vara lättare att underhålla än traditionella gardenior. Det är en infödd asiatisk sort som är härdig i USDA zoner 7 till 10 och kan överleva i kallare temperaturer. Som en evergreen, kommer frostsäkra gardenia hålla sin frodiga grönska hela vintern. Den fungerar väl som en del av ett landskap eller i en container.

Gardenia jasmonoides är en av få blommande arter som inte kommer att förlora blommar efter en frost som sker i slutet av våren. När växer den frostsäkra gardenia utomhus, välj ett soligt läge med minst fyra fulla timmars direkt solljus varje dag. Beskär den här anläggningen årligen i slutet av sommaren, efter att dess blomningar har bleknat bort, med hjälp av trädgårdssaxar.

Vare odlas inomhus i en behållare eller användas som en utomhus liggande element, behöver en frostsäker gardenia tillräcklig vattning. Denna anläggning kommer att trivas i vått men tillräckligt dränerad jord som är surt, med ett pH på 5,6 till 6,0. För en utomhus häck, komplettera med handen eller slang vattning när frostsäkra gardenia får mindre än en tum av regnvatten i en viss vecka. Det föreslås att trädgårdsmästare ge vatten dagligen till en ny anläggning, vilket gör vissa att fukten inte bara slå runt den grunda översta lagret av jord. Mulch kan användas för att bidra till att ge fukt till rötterna och kväva ogräs.

Denna växt växer bra i lerig, sandig eller lerartad jord. En vanlig gödsel kan tillhandahållas på våren, före uppkomsten av ny tillväxt. I mycket kalla zoner, kan trädgårdsmästare väljer att behålla denna växt i en behållare inomhus under vintermånaderna, placera den i ett soligt läge.

Den frostsäkra gardenia kan växa till en höjd av (0,9-1,2 m) 3-4 meter och har en potentiell bredd (1,8 m) upp till 6 meter. Den blommar oftast från våren till sensommaren, producerar vaxliknande vita eller elfenben blommar 2-3 inches (5-7,5 cm) bred med en söt doft. Denna växt sägs motstå torka, värme, mögel, sjukdomar och hjort. Bra utomhus följeslagare växter för en frostsäker gardenia kan omfatta elefantöron, Lantana, och hibiskus. För containerodlade exemplar, kunde trädgårdsmästaren blanda detta gardenia med andra doftande mamelucker som lavendel och jasmin.

  • Gödnings kan förbättra hälsan hos gardenior.