Öppenhet i börshandlade fonder

July 31

En nyckel till att bygga en framgångsrik portfölj som innehåller börshandlade fonder (ETF: er), höger uppe med låga kostnader och skatteeffektivitet, är diversifiering. Du kan inte diversifiera optimalt om du inte vet exakt vad som finns i din portfölj.

I en ganska ökända exempel när tech lager (vissa mer än andra) började gå magen upp under 2000, fick innehavare av Janus fonder clobbered. Det beror på att de lärt sig efter att deras tre eller fyra Janus fonder, som gav en illusion av diversifiering, faktiskt höll många av samma bestånd.

Stil drift: En epidemi

Med en fond, har du ofta lite uppfattning om vad lagerför fondförvaltaren håller. I själva verket kan du inte ens vet vilka typer av bestånd han håller. Eller även om han håller lagren! Detta kallas stil drift, vilket sker när en fondförvaltare annonserar sin fond som aggressiv, men med tiden blir det konservativt, och vice versa.

Ett klassiskt fall av stil drift kostnads ​​investerare i allt-populära Fidelity Magellan Fund en bunt. Året var 1996, och sedan fondförvaltare Jeffrey Vinik reducerade aktieinnehav i hans "lager" fond till 70 procent. Han hade 30 procent av fondens tillgångar i antingen obligationer eller korta värdepapper.

Han satsar på att marknaden skulle sura, och han planerade att fullt investera i aktier efter det hände. Han var helt fel. Istället fortsatte marknaden att sväva, obligationer tog ett dyk, Fidelity Magellan allvarligt underpresterat och Vinik var ute.

En studie av Association of Investment Management slutsatsen att hela 40 procent av aktivt förvaltade fonder är inte vad de säger att de är. Vissa fonder studsa runt i stil så mycket som en investerare skulle ha nästan ingen aning om var hennes pengar var.

Den Parnassus Fonden, till exempel, var en gång placerades av Morningstar i Small Cap blandning kategori. Sen flyttade till småbolag värde. Senare flyttade till mid cap blandning. Senare fortfarande, var fonden omklassificerats till mid cap tillväxt.

ETF: er är botemedlet

När du köper en indexerad ETF får du fullständig öppenhet. Du vet exakt vad du köper. Oavsett vad ETF, kan du se i prospektet eller på ETF leverantörens webbplats (eller på valfritt antal oberoende finansiella webbplatser) en fullständig bild av stiftelsens innehav.

Se, till exempel, antingen CEF Connect eller Yahoo Finance. Gå till antingen hemsida och skriva bokstäver Iye (kortnamnet för iShares Dow Jones US Energy Sector ETF) i rutan i övre högra hörnet av skärmen, och du kan se på ett ögonblick vad dina innehav är (om du håller lager i iShares Dow Jones US Energy Sector ETF).

Du kan helt enkelt inte få den information om de flesta aktivt förvaltade fonder. Eller om du kan, är informationen både unken och kan ändras utan föregående meddelande.

Öppenhet avskräcker också oärlighet

De skandaler som skakat fondvärlden genom åren har lämnat världen i börshandlade fonder orörd. Det finns inte en hel del manipulation som en fondförvaltare kan göra när hans hackor är knutna till ett index.

Och eftersom ETFs handel under dagen, med priset blinkande över tusentals datorskärmar över hela världen, det finns inget utrymme för att dra nytta av den "förbrukade" prissättning som sker efter de marknader nära och fondorder avvecklas. Allt som allt, ETF investerare är mycket mindre sannolikt någonsin att få bamboozled än är investerare i aktiva fonder.