Vad är Katmai National Park?

April 9

Katmai nationalpark är en amerikansk nationalpark sydväst om Anchorage, Alaska på norra änden av Alaskan halvön. Namnet uttalas "katt-min." Vid mer än 4 miljoner tunnland (ca 16.200 kvm km) är den fjärde största nationalparken i USA. Parken fastställdes först 1918 och utvidgades 1980. Geologiska formationer rör vulkanisk aktivitet, robust Alaskan landskap och vilda djur är de huvudsakliga attraktionerna i parken. All åtkomst till Katmai nationalpark är med flyg eller båt.

När Novarupta vulkan på Alaskan halvön utbröt 1912 det omfattade 45 kvadrat miles (ca 120 kvm km) av den omgivande landsbygden med ett lager av aska 650 till (ca 198-213 m) 700 meter djup. Överhettad vatten underifrån askan arket bröt igenom till ytan, bildande ångstrålar. Ringde dal 10.000 röker, fortsatte området till ånga i åratal. År 1918 en nationalpark bildades i området för att bevara den ovanliga inslag.

De ångstråle har dött ner, men vulkaner och tillhörande geologiska funktioner fortfarande spelar en viktig roll i Katmai National Park. Det finns sex aktiva vulkaner i parken gränser, och tio som anses möjligen aktiv men har inte utbröt under de senaste århundradena. Askan arket i Valley of 10000 röker är en av parkens mest populära attraktioner.

År 1980 parken utvidgades till att omfatta och skydda mer av omgivningen. Mark funktioner i parken inkluderar Aleutian Range av berg, glaciärer och vidsträckta skogar. Våtmarker, kustområden, floder och sjöar finns inom parkens gränser samt arktiska tundra och vallarealer.

Katmai nationalpark ger en rik miljö för djuren. Mindre däggdjur hittade det inkluderar snösko harar, bäver och piggsvin. Älg och caribou lever i parken samt vargar, lodjur och järv. Parken ger också skydd till minst 150 arter av fåglar, inklusive fjällripa, tundra svanar och lommar. Örnar, hökar och ugglor är bland de rovfåglar som finns där.

Brunbjörnen är en av de största attraktionerna i parken. Lax körs i området är bland de största i världen och varje år ett stort antal av brunbjörn samlas för att fånga fisk under körningarna. Vid andra tider på året de sprids i stora delar av parken, men är fortfarande lätt att hitta och följa.

  • Vargar kan hittas i Katmai National Park.
  • Örnar är bland flera rovfåglar i Katmai National Park.
  • Älg bor i Katmai National Park.
  • Brunbjörnen är en av de största attraktionerna i Katmai National Prk.