Skilj mellan Säker och oprioriterade skulder

December 30

Säker skuld innebär att du € ve sätta något du äger på linjen i löftet om att betala vad du lånat. Oprioriterade skulder kräver återbetalning, också, men din långivare donâ € t har omedelbara rättigheter till din fastighet.

Ett säkrat skuld är en skuld som du collateralized med en tillgång som du äger. När du collateralize en skuld, sätter långivaren en kvarstad på tillgången, vilket ger långivaren laglig rätt att ta tillgången om du halkar efter på dina betalningar. Till exempel, om du har ett hypotekslån, har din långivare en kvarstad på ditt hem. Om du har en bil lån, har långivaren en kvarstad på ditt fordon.

En hel del av din skuld, liksom kreditkort skuld, är förmodligen utan säkerhet, vilket innebär att borgenärerna inte har panträtt på någon av dina tillgångar. Om du donâ € t betala en skuld utan säkerhet, kommer borgenären att försöka få dig att betala. Om du donâ € t, kan borgenären väcka en skuld insamlare ombord för att försöka få pengar. Om du fortfarande donâ € t lön, måste borgenären stämma dig för att få courtâ € s tillstånd att försöka samla vad du är skyldig. Borgenären kan be domstolen om tillstånd att

  • Seize en av dina tillgångar.
  • Sätt en panträtt på en tillgång så du canâ € t låna mot den eller sälja den utan att betala din skuld.
  • Garnera din lön (tar en del av dem varje löneperiod), förutsatt lön kvarstad är lagligt i ditt tillstånd.