Vad är en ventilavledare?

June 20

En ventilavledare är enhet som fångar överspänning och skickar spetsen till jord innan den kan skada en ansluten enhet. Dessa avledare är också kända som överspänningsskydd eller överspänningsavledare, men det finns några mycket små skillnader mellan dessa enheter. I de flesta fall, när en ventilavledare bryter en strömstöt, säkringar det sig att förhindra överföring. Detta kommer att stoppa den kraftiga ökningen, men det förstör också ventilavledare. Om avled är felaktigt installerad, kan denna fusion orsaka mer problem än den initiala uppsving.

Skillnaderna mellan en överspänningsavledare, ett överspänningsskydd och en åskledare är mycket små. I många fall är dessa skillnader är mer av en tendens än en faktisk teknisk skillnad. I själva verket kan dessa termer användas omväxlande och fortfarande vara korrekt.

De viktigaste skillnaderna mellan en åskledare och en ventilavledare är tid och position. Förr i tiden fanns det bara överspänningsavledare, eftersom blixten var det enda stället där stora strömspikar skulle komma från. Nu, förhindrar en belysnings arrester typiskt överspänningar utanför elnätet, och en ventilavledare hindrar dem från insidan.

Överspänningsskydd skyddar även mot rutnät stötar, men de gör det på ett annat sätt. De skyddar system genom att koppla in i väggen, så att de alltid har direktförbindelser till elnätet. En ventilavledare kan placeras på alla linjer som bär el. Det finns ventilavledare som passar i standard elsladd, koaxialkablar, även högtalarkabel. Dessutom är ett överspänningsskydd en långsiktig anordning, medan en överspänningsavledare är en form av engångstyp skydd.

Ur industriell synpunkt, det finns bara två olika typer av skydd. En spänningsskydd förhindrar överbelastning över endast elektriska kraftledningar. Dessa enheter fungerar på liknande sätt till hemmet versionen; de är anslutna till väggen och en skyddad maskin, men de kommer att fungera vid mycket högre spänningar. Dessa enheter wonâ € t nödvändigtvis skadas av överspänningar.

Industriella åskskydd och ventilavledare är samma sak. De ansluter till någon makt överförande linje, oavsett om den är ansluten till väggen eller mellan två maskiner. Dessa är nästan alltid förstörs av överspänning, oavsett position. Många maskiner har ett överspänningsskydd som skyddar maskinen från väggen och en ventilavledare skyddar interna system.

Överspänningsavledare arbetar genom att smälta den linje som går till den skyddade anordningen. Detta förhindrar spänning från att resa in i enheten och skjuter den ut genom ett marksystem istället. Detta är både den största styrkan och största faran för en ventilavledare. Om marksystemet är korrekt installerad, kommer avled fungera bra. Om marksystemet är felaktig, då spänningen har ingenstans att gå och kan resa tillbaka upp linjen eller ens starta en brand.

  • Blixtar är en potentiell orsak till överspänning.
  • En spänningsskydd förhindrar överbelastning av elektriska kraftledningar.