Vilka är fördelarna med akupunktur för Endometrios?

December 29

Den främsta fördelen med akupunktur för endometrios kan vara lindring från smärta. Akupunktur för endometrios kan också hjälpa kvinnor blir gravida efter provrörsbefruktning förfaranden. Andra menstruationsrubbningar, såsom problem ägglossning, svåra kramper och oregelbunden menstruation cykler, kan förbättra med denna alternativa form av terapi.

Akupunktur för endometrios och andra hälsoproblem utgör ett växande område för studien som kompletterande behandling till traditionell medicinsk behandling. En studie vid en akupunktur institut i Österrike visade smärtnivåerna sjönk i 101 kvinnor som behandlades med akupunktur. Samtliga studiedeltagare led av endometrios, med varierande nivåer av smärta rapporterats.

Två grupper av kvinnor erhöll 10 akupunkturbehandlingar två gånger varje vecka för mer än en månad. Kvinnorna, i åldrarna 20 till 40 år gamla, rankad smärtnivåer före och efter försöket. Alla deltagarna rapporterade lindring från smärta i samband med sjukdom efteråt. Forskarna drog slutsatsen ytterligare en studie skulle kunna kasta mer ljus över fördelarna med akupunktur för endometrios.

En tidigare studie med unga flickor visade förändringar i kroppsliga kemikalier kopplade till inflammation efter akupunktur behandlingar. I tonåren behandlades med japansk akupunktur, en form av terapi med mycket tunna nålar utan växtbaserade kosttillskott som vanligtvis används av kinesiska och koreanska akupunktörer. Forskare föreslog en större provtagning av tonåringar i ytterligare studier för att fastställa betydelsen av dessa resultat.

Endometrios uppstår när celler utanför livmodern bildar inflammerade lesioner, vilket leder till smärta och infertilitet hos vissa kvinnor. Dessa celler innehåller samma hormonella sammansättning som celler som finns inuti livmodern som reglerar menstruationen. Traditionell behandling för sjukdomen i västerländska samhällen omfattar operation för att avlägsna utväxter, antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärta och p-piller för att reglera hormonell obalans.

Akupunktur består av att sätta in och manipulera tunna nålar in i exakta delar av kroppen för att stimulera immunförsvaret. Teorin bakom denna urgamla form av asiatisk medicin kretsar kring meridianer, beskrivs som vägar kopplade till organ längs vilka livsenergi, eller qi, flöden. Stimulera dessa kanaler kan frigöra endorfiner och andra kemikalier i hjärnan som blockerar smärtsignaler. Akupunktörer syftar till att skapa harmoni i energiflödet mellan kroppen och sinnet.

Världshälsoorganisationen och andra medicinska myndigheter föreslår akupunktur i kombination med mer traditionella behandlingar för endometrios. Det anses vara en säker alternativ behandling med några kända skadliga biverkningar. Den medicinska samfundet uppskattar 15 procent av alla kvinnor som lider av svår mensvärk kan drabbas av endometrios.

  • Med p-piller är ett traditionellt sätt att behandla endometrios.
  • Den kroniska smärta i samband med endometrios kan vara försvagande för vissa kvinnor.
  • Akupunktur för endometrios kan hjälpa till att återuppleva mensvärk.
  • Akupunktur för endometrios representerar ett växande område för studien som kompletterande behandling till traditionell medicinsk behandling.
  • Syftet med akupunktur är att stimulera flödet av livsenergi, även känd som qi.