Vad är en skallerorm Vaccination?

October 26

Skallerormar är mycket giftiga reptiler som är inhemska på Nord-, Central- och Sydamerika. Utan omedelbar medicinsk behandling, kan en skallerorm bita vara dödligt för en människa eller ett djur. Många veterinärer erbjuder en skallerorm vaccination för hundar eftersom dessa djur är mycket mer mottagliga för skallerorm gift än de flesta andra däggdjur. En hund är 25 gånger större risk att dö av en skallerorm bita än en människa är, så många djurägare visa en skallerorm vaccination som en viktig del av deras hunds hälsa vård regim.

Generellt skallerormar tenderar att gömma sig under stockar eller stenar i öknar och skogar, vilket innebär att fritt vandrande husdjur stöter ofta dessa ormar. När en skallerorm biter ett annat djur, dess huggtänder injicera hemotoxic gift i andra animalâ € s blodomloppet. Giftet orsakar vävnadsskada, svullnad, blödning och död om de lämnas obehandlade. Forskarna uppskattar att varje år cirka 150.000 hundar och katter är biten av olika typer av giftormar. En skallerorm vaccinering minskar inte risken för en hund som bitit, men det minskar kraftigt risken för bettet bevisa dödlig.

När en hund får en skallerorm vaccination för första gången, är två doser av vaccinet ges till hunden med ett intervall på cirka 30 dagar mellan injektionerna. Vaccinet är mest effektiv om 30 dagar efter den andra av dessa två injektioner, och vaccinet fungerar för cirka sex månader. Därefter hundar behöver få booster skott ca 30 dagar innan toppen skallerorm säsongen. I områden där skallerormar är aktiva hela året, de flesta veterinärer rekommenderar att djurägare ska få booster skott för sina hundar ungefär två gånger om året.

Skallerormen vaccination eliminerar inte alla biverkningar av en skallerorm bita men det kraftigt minska svullnad, och hundar som har vaccinerats återhämta sig från bettet mycket snabbare än hundar som inte har vaccinerats. Vaccinet ofta visar sig vara så effektiv att skallerormen bettet går obemärkt, men, när det är möjligt, veterinärer rekommenderar att djurägare ändå borde söka läkare om deras hund är biten. Både små och stora hundar kan dra nytta av vaccinet, men forskarna har ännu inte utvecklat en version av vaccinet för andra domesticerade djur, såsom katter.

Cirka 1 procent av hundar drabbas av biverkningar som följd av vaccinet. Dessa biverkningar är vanligen svullnad runt injektionsområdet och influensaliknande symtom. De fall av biverkningar är låg jämfört med andra typer av vacciner.

  • En Northern Pacific skallerorm.
  • En hund som har blivit biten av en skallra orm bör tas till en veterinär omedelbart.