Hur en hälsosam kost hjälper dig Live Well

October 27

En hälsosam kost ger dig de näringsämnen du behöver för att hålla kroppen i topp flygtillstånd. Dietister hävdar till och med att du kan använda vissa livsmedel för att förebygga, lindra eller bota vad ails dig.

Uppgifter tyder på att äta mycket väl kan förhindra eller minimera risken för en lång lista med allvarliga medicinska tillstånd, inklusive hjärtsjukdomar, högt blodtryck, och cancer. Till exempel:

  • Att äta mat med massor av betakaroten (den naturliga kemiska i djupa gula och mörkgröna frukter och grönsaker som kroppen omvandlar till vitamin A) - tillsammans med C-vitamin, E-vitamin och zink - skyddar din vision genom att minska risken för ålders relaterade degeneration av gula fläcken, orgeln längst bak i ögat som gör att du kan uppfatta ljus.
  • Äta livsmedel, såsom vetekli, som innehåller mycket olösliga kostfiber flyttar mat snabbare genom din tarmkanalen och producerar mjuk, skrymmande avföring som minskar risken för förstoppning.
  • Att äta mat som bönor som innehåller mycket lösliga kostfiber verkar hjälpa kroppen mopp upp kolesterol cirkulerar i blodet, hindrar det från att fastna på väggarna i dina artärer. Detta minskar risken för hjärtsjukdom.
  • Äta tillräckliga mängder av kalcium-rika livsmedel säkerställer tillväxten av starka ben tidigt i livet och skyddar bentätheten senare.
  • Äta mycket kryddig livsmedel, såsom chili, gör membranet foder näsan och halsen gråta en vattnig vätska som gör blåser näsan eller hosta upp slem lättare när man är förkyld.
  • Äta (eller dricka) livsmedel (eller drycker) med humörförändrande substanser som koffein, alkohol, och fenyletylamin (PEA) kan låna ut en hiss när du känner dig nere eller hjälpa dig chill när du är spänd.

Matglädje-as-medicin är att det är billigare och mycket trevligare än att hantera sjukdomen med droger. Med tanke på valet, som inte skulle välja att styra kolesterolnivåer med havre eller chili (alla dessa smaskiga bönor packad med lösliga kostfiber) än med ett läkemedel vars eventuella biverkningar är njursvikt och leverskador?