Vad är en Diode Bar?

October 25

En diod bar är en bank av halvledande lasersändare i kombination med drivkretsen och optik för att bilda en diodlasermodul. Dessa enheter likna metalliska transistorer. Lasrar klädd i en linje av bred räckvidd sändare eller subsystem av 10 till 20 tunna strimlor. De följer vanligtvis en monitor fotodiodchip för återkoppling uteffekt. Dessa moduler fungerar i teknik från hushållsdiskenheter och skrivare till laserpekare. Högre driven diod barer erbjuder laserljus för applikationer som laserkirurgi och industriella ytbehandlingar av material.

En typisk diod bar innehåller 20 till 50 sändare, vardera 100 mikrometer (pm) breda - bredden på två eller tre mänskliga hårstrån. De kan pumpa tiotals watt uteffekt; deras våglängder faller mellan 780 och 860 nanometer (nm), och 940 till 980 nm, som typiska för solid state pumplasrar i fiberoptiska nät. Höga-drivna lasrar på över 100 watt (W) kan bildas genom stapling dioder vertikalt. Dessa lasrar är mycket effektiv, energisk, och ljus; Detta gör dem lämpliga för många applikationer i industrin.

Vanliga lasrar som produceras av diod bar moduler kan hittas i dator enheter och ljudskivspelare. Dessa strålar faller nära den infraröda delen av det elektromagnetiska spektrumet, vid 780 nm. Sådana lasrar utgång på omkring fem milliwatt (mW), men är kollimeras genom optik som minskar deras makt för 0,3 till 1 mW. De högre drivna infraröda (IR) laserdioder av dator optiska enheter output upp till 30 mW. De välbekanta djupröda lasrar som skapats av de tidigaste synliga laserdioder drivs vid ca 670 nm, inom räckhåll för det synliga spektrat.

Kollimeringen hänvisar till fokusering av oorganiserade ljusstrålar i en parallell stråle. I elektronik detta skulle kunna uppnås med ett enda element plastlins, som är en konvex lins med kort brännvidd. Diod laser moduler använder asfäriska linser; det vill säga, de är inte sfäriska.

I optiska fibernät, är diodfältet produceras som en fiberkopplad komponent. Detta tillåter större utnyttjande av produktionen och förmågan att distansera modulen och kylsystem från en laser varm punkt, såsom en diodpumpad laserhuvud. Det är oftast i kombination med enkla och multimodfibrer, eller kombinerade med en enda fiber per sändare.

Standard och anpassade våglängder är möjliga med dessa komponenter. Diodstångsenheter kommer finns i många rand och streckbredder och kavitetslängder. Säkerhetsåtgärder är motiverade, särskilt med kollimerade strålar, eftersom dessa kan skada synen. Lasrar med utgång högre än 3 och 5 mW, eller med våglängder nära det synliga spektrumet, presentera de största farorna. Balkar bör kalibreras indirekt med hjälp av en testare, en lasereffektmätare, IR-detektor, eller ens reflekteras ett kort.

  • Diod barer fungerar i utrustning som laserpekare.
  • Vanliga laserstrålar faller nära den infraröda delen av det elektromagnetiska spektrumet.