Vad är lönnsirap?

April 29

Lönnsirap är en trögflytande sötningsmedel härrör från lönn kåda. Många människor använder det i bakning i stället för socker eller andra sötningsmedel, vissa använder det i te istället för honung, och det används ofta som en toppning för pannkakor, våfflor och andra frukost livsmedel. Eftersom sann lönnsirap är ganska dyra, existerar ett brett spektrum av imitationer sirap. Detta sötningsmedel har sitt ursprung i den nordöstra regionen av Nordamerika, och det är i denna region där den största delen av världens lönnsirap fortfarande produceras. Vermont, New Hampshire, Maine, och den östra delen av Kanada är alla kända för sina fina sirap, var och en med lite olika smakkvaliteter.

Detta sötningsmedel är producerad genom att knacka lönn träd för att frigöra och samla sin sav. Ett träd SAP är den vätska som, ungefär som blod hos djur, bär vatten och mat till olika delar av trädet för att hålla den näring. En mogen lönn producerar cirka tio gallon (40 liter) sav i en viss säsong, varefter trädet kommer avskärmar ledningen som har utnyttjas, så att en ny kran måste borras nästa säsong. Lönnar inte utnyttjas för sockerlag tills de är minst 40 år gammal och har nått en viss storlek i diameter, för att se till att ingen skada kommer till trädet genom att knacka processen.

En ofantlig mängd sav krävs för att producera lönnsirap, eftersom den vattniga sav måste minskas för att uppnå den rätta konsistensen och smaken. Även om den exakta mängden beror på sötman av sav, i allmänhet tar det ungefär 40 gånger så mycket lönn sav för framställning av ett parti av sirap. Detta kan reduceras ytterligare för att skapa tjockare delikatesser, såsom lönn smör, lönn grädde och lönnsocker.

Lönnsirap är, enligt lag, graderas efter färg i USA och Kanada - även om betygssystemen skiljer mellan länderna. I USA finns det klass A och klass B sirap, med tre underavdelningarna av Grade A: ljust bärnsten, medel bärnsten, och mörk bärnsten. Grade B är ännu mörkare än Grade A mörkt bärnstensfärgad. Många människor antar att betygssystemet är också ett tecken på kvalitet, men i verkligheten, bara hjälper det att differentiera färg och smak av sirap, vilket är en fråga om personlig preferens. De smaker är olika, men att säga en är objektivt "bättre" än en annan skulle vara felaktiga.

Imitation sirap, som ofta är märkta som pannkaka sirap eller helt enkelt sirap i USA, är söt, viskösa vätskor som vanligtvis färgade att likna mörkare lönnsirap. Denna sirap innehåller sällan någon faktisk lönn-derived sirap - om den gör det, är det oftast i marknadsföringssyfte, snarare än smak - och är en mycket annorlunda smakupplevelse än äkta lönnsirap. I Kanada är imitationer sirap ofta kallad pole sirap eller sirop de poteau, förmedla att sirapen produceras kan lika gärna ha kommit från att knacka en telefonstolpe snarare än en lönn.

  • Lönnsirap, då hälls över pannkakor eller våfflor, är en läcker sötare.
  • Lönnsirap används för att sockra frukost livsmedel som våfflor.
  • Lönnsirap används ofta som en toppning för pannkakor.