Vad är en isotop Scan?

May 4

En isotop scan är en medicinsk procedur som producerar bilder på insidan av kroppen. Under proceduren ett radioaktivt ämne förtärs. Detta ämne migrerar till det område av kroppen som skannas. En speciell kamera och dator används sedan för att skapa bilder. Den isotop, eller radioaktivt ämne som används, och förfarandet varierar något beroende på vilken del av kroppen som blir måltavla.

Det första steget i ett isotop scan är att överföra isotop in i kroppen. Detta görs en mängd olika sätt, som inkluderar injektion i en ven, inhalering, eller dricka en vätska som innehåller isotopen. Den typ av isotopen som används och hur den kommer in i kroppen beror på kroppsdelen som är riktad.

De bilder som produceras av isotop skannar är gjorda av gammastrålar. Gammastrålar som avges av den radioaktiva substansen inuti patienten. Dessa strålar plockas upp av en speciell kamera och sedan skickas till en dator. Datorn skapar sedan en bild med de olika intensiteter av gammastrålar som tillhandahålls av kameran.

Isotop skannar är effektiva i att diagnostisera villkor eftersom de radioaktiva ämnen dras till de mest aktiva vävnader. Detta gör det möjligt för läkare att se en tydlig bild av vävnaden som är aktiv och hälsosam kontra inaktiva vävnaden. Verksamhetsområden kallas hot spots, medan områden med liten cellulär aktivitet kallas kalla fläckar. Hot spots visas som rött på bilden och kalla fläckar är blå.

Isotop scans används för att skapa bilder av ben, lungor, sköldkörtel och njurar. Proceduren accessar aktiviteten i varje ett av dessa organ. Till exempel, om genomsökningen visar kluster av aktivitet i sköldkörteln, det finns då bevis på viss hyperaktivitet av körteln.

Det finns inte mycket förberedelser som krävs för denna procedur. Varje individualâ € s läkare eller sjukhus kommer att ge detaljerade instruktioner. När isotopen tas, då tar det tid för den att nå den avsedda kroppsdelen. När den har nått orgeln är bilderna tas. Mängden bilder som tas kommer att variera beroende på individualâ € s tillstånd. Att ha en isotop skanning kan ta flera timmar.

Det finns lite risk i att ha en isotop skanning. Kvinnor som är gravida eller ammande bör inte ha förfarandet på grund av riskerna för att utsätta fostret eller barnet för strålning. Annat än gravida eller ammande kvinnor, finns det ingen anledning till oro eftersom mängden strålning är inte tillräckligt stor för att orsaka skada. Det radioaktiva ämnet naturligt utvisas ur kroppen, oftast inom några dagar.

  • Radioaktiva isotoper kan användas i medicinsk avbildning.
  • PET använder isotoper för att markera funktioner i kroppen.