Vad är Omphalodes?

November 11

Omphalodes är en växt släkte som är en del av Boraginaceae familjen. Den innehåller cirka 28 arter av annueller, perenner och biennaler som är inhemska till Europa, Asien och norra Afrika. Växterna har ovala eller hjärtformade blad och blå eller vita blommor. Landscapers använder ofta dessa växter i rabatter eller gränser. Ett vanligt problem som drabbar dessa växter är slug eller snigel angrepp.

Släktet Namnet kommer från de grekiska orden omfalos och oides som översätter till "navel" och "liknar". Den beskriver fröet som har en fördjupning i mitten. Växterna är i allmänhet kallas navelwort eller navelseed.

Ormöga är en allmänt odlade arter. Det är en perenn blommande växt som också kallas blåögd Mary. Anläggningen växer ungefär 10 inches (25 cm) i höjd och sprider omkring 20 inches (50 cm). Den har en klump formulär och har utlöpare som är stjälkar som växer horisontellt längs marken och ansluta flera växter tillsammans. De gröna bladen är spetsiga och har en hårig yta.

Blommorna i Ormöga blommar vanligtvis på våren. De är ungefär en halv tum (1,3 cm) bred och är blå med vita centra. Blommorna är vanligtvis anordnade i kluster. Den alba variation av denna växt har vita blommor.

Ormöga växer bra i väldränerad jord som är bördig. Den trivs i de flesta typer av jord, inklusive lerig, sandig, eller lera. PH för jorden varierar från surt till alkaliskt. Denna växt också bör placeras i ett område som delvis är skuggad från solen.

Denna anläggning är relativt underhållsfri och kräver en liten beskärning efter blomningen. Den förökas genom frön eller delning. I allmänhet brukar det delas i början av våren.

Sniglar ibland äter de blad och blommor av denna växt. De kryper oftast på bladverk under våta förhållanden och lämnar ett slem spår. Sniglar orsakar också bakteriell mjuk röta, som är en typ av växt förfall. Vanligtvis är snigel angrepp förhindras genom att placera fällor runt växterna. Fällorna består av material som lockar sniglarna, såsom öl eller socker-vatten blandat med jäst.

Sniglar skada även bladen på Ormöga. De har ett skal och brukar lämna en slem objekt på bladen. Sniglar är lätt avlägsnas från bladverk för hand. Liksom sniglar, kan sniglar fångas av lock. Skärmar är också effektiva i att skydda växter från snigel angrepp.