Förstå Expansions Slots i din dator

August 21

När du väljer att utöka din dator med en ny enhet, måste du förstå de expansionsplatser på PCA € s moderkort så att du kan avgöra vilken typ av ny enhet att köpa. Det finns ett gäng olika expansionsplats standarder och variationer.

De två vanligaste slots tillgängliga på todayâ € s datorer är PCI och PCI-Express:

PCI: The Peripheral Component Interconnect typ av slot är den mest populära och mest tillgängliga expansionsplats på todayâ € s datorer. Itâ € s normalt färgade vita, men ofta beige används. Det finns 32-bitars och 64-bitars PCI-kortplatser.

PCI - Express: Den senaste återgivande av PCI-standarden är PCI-Express. PCI-Express-kortplatser är i allmänhet svart eller mörkgrå eller ibland till och med gult. De har också en mängd olika storlekar.

Förstå Expansions Slots i din dator

Äldre expansions standarder inkluderar

PCI-X: PCI extende d standard har utvecklats för att förbättra på PCI, men som en vanlig PCI-Express ersatt det. Vissa äldre datorer kan fortfarande har PCI-X-kortplats, som ser ut som en vanlig PCI-plats, men är betydligt längre.

Var noga med att inte blanda ihop PCI-X med PCI-Express! Theyâ € re olika standarder, olika slots, och olika expansionskorttyper.

AGP: Den Accelerated Graphics Port slot har utvecklats speciellt för att hantera avancerade grafikkort. Det kan fortfarande finnas på äldre datorer, men todayâ € s system använder PCI-Express-kortplatser för att hantera avancerade grafikkort. AGP slots ofta färgat rödbrunt och hade en ledad krok i ena änden för att hjälpa till att förankra AGP-kort.

ISA: Den ursprungliga kortplats för PC familjen var ISA, som helt enkelt stått för Industry Standard Architecture (eftersom kortplatsen saknade en tjänsteman och lämpligt tekniskt klingande namn). Den hade två sorter: 16-bit och en längre 16-bitars version. En äldre Windows XP-system kan fortfarande idrotten en ISA-kortplats, men få (om någon) relevanta ISA expansionskort finns tillgängliga idag.

Tyvärr utan att öppna fallet thereâ € s inget sätt att avgöra vilken typ av slots finns på din PCA € s moderkort, än mindre om spåren är tillgängliga (eller tom). Det enda sättet att veta säkert är att öppna fallet och ta en titt.

  • När PCA € s moderkort har en mängd olika slots, och du har ett val, väljer först en PCI-Express expansionskort.
  • Expansionsplatser är kodade: Kanten kontakten på expansionskortet kan inte inkopplad bakåt. Naturligtvis, de flesta expansionskort har en bakre kortplats fäste, vilket innebär att du måste vara fast beslutna att plugga ett expansionskort i bakåt i första hand!
  • Du kan titta på baksidan av din dator och undersöka facket täcker att avgöra om en plats är tom. En tom luckan, dock inte kan tyda på att en expansion slot är tillgängliga, eftersom vissa expansionskort inte får använda luckan. Även vissa expansionskort är dubbel bredd och kan göra onödiga alla tomma expansionsplatser bredvid dem.
  • Även om expansionsplatser är alla standardiserade, expansionskort finns i olika längder. Här hittar fullängds kort, halvstora kort, och andra. Mindre PC konsoler kan ha plats för endast mindre expansionskort, eller kanske några expansionsplatser är begränsade till värd endast kortare expansionskort. Att veta den här typen av information innan du köper ett expansionskort kommer att visa sig vara en välsignelse för din självkänsla.
  • PCI-X presenterade också två uppsättningar av spänningar för expansionskort: 5 volt och 3,3 volt. Speciella hack i expansionskorten hindrade fel plats från att användas, men de olika spänningarna var fortfarande en fråga för att välja rätt PCI-X-expansionskort.