Vad är en fris?

May 9

En fris är en dekorativ arkitektonisk funktion som löper längs den övre delen av en struktur. På utsidan av en byggnad, visas en fris under taklisten, prydnadslister direkt under taket, medan på insidan av en struktur, körs en fris typiskt över fönster och dörröppningar, och är ofta i plan med taket. Många strukturer utformade i klassisk stil har mycket distinkta exempel på friser, såsom de som pryder entablature av Parthenon i Aten.

Friser allmänhet dekorativt målade eller ristade, och ibland båda. Många klassiska friser avbildas mytologiska figurer, och i vissa fall frisen var utformad för att berätta en historia på flera paneler. Andra friser är enklare prydda med geometriska teman som ränder, spiraler, torg, slingrar, och så vidare, och blommiga teman är inte ovanligt heller.

De byggmaterial för en fris varierar. I vissa fall är det fris huggen sten som marmor, skiffer, eller kalksten, och i andra fall friser är gjorda av gjuten metall eller gips. I mer moderna konstruktioner, kan en fris göras från trä och målade eller textur att skilja den från resten av en struktur; utformningen av moderna friser tenderar också att vara mycket mindre genomarbetade.

Klassiska och neoklassiska arkitektoniska strukturer är ofta rikligt dekorerade med friser, både inne och ute. I klassisk arkitektur, var frisen ingår som en del av överbyggnaden som stödde taket på en struktur; denna överbyggnad kallas entablature, och det vanligtvis vilar på topparna av de utmärkande kolonner som markerar klassisk arkitektur. Olika stilar av klassisk arkitektur har mycket distinkta entabulatures som kan användas för att identifiera den period då de byggdes. Mycket prydnads friser även anställda i barockarkitektur, när de ibland ljust målade också.

Det är i allmänhet mycket lätt att känna igen en fris, fastän friser ibland kan vara svårt att skilja från alla de andra prydnadsfunktioner på en särskilt överdådigt dekorerat byggnad. Som en allmän regel, friser är bredare än det omgivande prydnads gjutning, och de är ofta något försänkt, även om detta inte alltid fallet.

  • Joniska kolonner med rullar används ofta i samverkan med en dekorativ fris.