Vad är det bästa sättet att stoppa skräppost?

November 2

Spam är oönskad e-post. Det finns många tekniker som kan bidra till att minska mängden skräppost en person får, även om det kan vara mycket svårt att stoppa spam helt och hållet. I de flesta fall genom att använda en mängd olika tekniker tillsammans kommer att ha de bästa resultaten. Dessa kan bestå av att använda flera e-postkonton, undvika publicering e-postadresser på nätet, och med hjälp av kommersiella verktyg.

En metod för att stoppa spam är att begränsa tillgången till din e-postadress på nätet. Detta beror på att spammare kan ställa sina maskiner för att skanna webbplatser för att jaga för e-postadresser. Om du behöver för att publicera din e-postadress, kan det vara säkrare att skriva den i ett format som kan förstås av människor, men inte upptäckt som en e-postadress med maskiner. Ett exempel på detta är "nospam AT DOT com", som en människa kan översätta till standard e-postadress format.

Det är bäst att undvika att svara direkt till spam-meddelanden. Detta beror på att många spammare skicka helt enkelt meddelanden till varje möjlig kombination av bokstäver och siffror som utgör en e-postadress. Besvara låter spammare veta din adress är äkta och du kontrollerar din inkorg. Detta gör din e-postadress mycket mer värdefullt och kan öka chanserna för dem att sälja din adress till andra spammare.

Många e-postleverantörer erbjuder verktyg för att stoppa spam. Leta efter en leverantör som har en enkel klick knapp som låter dig rapportera ett meddelande som skräppost. Vanligtvis innebär detta att framtida meddelanden till dig från den adressen, eller ibland liknande adresser också, kommer att filtreras bort så att du inte får dem. I vissa fall, om flera personer rapporterar meddelanden från samma adress, kan e-postleverantör blockera alla meddelanden från den adressen från att nå någon av sina kunder.

Vissa tekniker inte stoppa spam, utan snarare begränsa dess effekter. Detta inkluderar bruket att inrätta ett andra e-postkonto, vanligtvis en webbaserad e-posttjänst, som ska användas enbart för att registrera dig för webbplatser. Att göra detta innebär att eventuell spam inte gå till ditt huvudkonto. Om du använder den här tekniken, är det bäst att vidarebefordra alla legitima e-post, till exempel sådana som bekräftar din registrering eller inloggningsuppgifter till din huvudsakliga e-postadress. Detta kommer att göra det lättare att hitta och hämta detaljerna senare, i stället för att vada genom spam på den andra adressen.

Det finns några kommersiella tjänster som syftar till att stoppa spam. Dessa fungerar på nätet och kommer att effektivt fånga upp dina inkommande meddelanden och filtrera bort allt som verkar vara skräppost innan de passerar de andra meddelanden på. Det är diskutabelt om dessa erbjuder mer skydd än det som erbjuds av de bästa e-postleverantörer som en del av sin tjänst. Några av dessa kommersiella tjänster fungerar genom att svara till avsändaren bad honom att bekräfta meddelandet är äkta och att skriva in en kod som visas i en bild, som blockerar en dator från att automatiskt svara. Även denna teknik kommer att stoppa spam, kommer det att irritera många legitima avsändare och kommer inte att vara till nytta för automatiserade meddelanden som inte spam, såsom e-post nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

  • Det kan vara svårt att stoppa spam helt och hållet.