Vem är Tay Zonday?

June 14

Född Adam Nyerere Bahner den 6 juli 1982, är Tay Zonday sångare, låtskrivare och keyboardist som först blev känd under 2007 genom hans ursprungliga låten, "Chocolate Rain" och dess tillhörande video. En American Studies doktorand vid University of Minnesota, var Zonday inte tillåtet att lyssna på popmusik växer upp. Vad varken hans föräldrar på den tiden, till vilken många av hans låtar är dedikerade, började han ladda ner populärmusik från Internet när tjänster som Napster blev tillgängliga.

Inom en månad släppa "Chocolate Rain" på Internet, var Tay Zonday inbjuden att visas på Opie & Anthony Show, vilket ledde till efterföljande medieexponering strax efter på Jimmy Kimmel Live, CNN, FoxNews samt framsidan på söndagens Los Angeles Times.

Den virala överklagande och popularitet "Chocolate Rain", som har visats över 28 miljoner gånger på YouTube, med gångjärn på ett antal sammanställningar inom video. Det finns Zonday s baryton röst i kontrast med sin ungdomliga utseende; repetitiva, syntetiserade kören av låten och dess förbryllande texter; och amatör kvaliteten på videon själv, som verkar ha iscensatt i ett hem inspelningsstudio och rubricerade med raden "** Jag flyttar bort från mikrofonen för att andas in."

Flera Mash-Ups och parodi video av "Chocolate Rain" cirkulerade också på Internet efter sin debut. Även etablerade artister som Green Day, John Mayer och Weezer turades på parodiera videon i sina egna verk. Mer mainstream erkännande följde Tay Zonday när han samarbetade med Dr Pepper till stjärnan i en kommersiell främja Dr Pepper Cherry Chocolate dryck. Zonday var också med i en reklamfilm för Comedy Centrals Senaste skratt 07.

Förutom "Chocolate Rain", Tay Zonday har släppt andra låtar som "Demon på dansgolv", "Do den inte kan dansa," "The Only Way" och den självbiografiska "Internet dröm." Från tid och då Zonday inleder diskussioner med fans om innebörden av hans texter på hans personliga MySpace-sida.

Tay Zonday är ett populärt exempel på YouTube kändis fenomenet möjliggjorts på senare år genom viral video. Andra YouTube velebrities inkluderar Obama Girl, The Star Wars Kid, och bussen farbror. Medan vissa viral video stjärnor har blivit YouTube kändisar utifrån uppriktig videoklipp eller utan deras samtycke, Tay Zonday representerar en kategori av YouTube kändis som har kapitaliserat på den virala karaktären av Internet för att nå vanliga relevans och framgång.