Vad är en Proper Adjektiv?

June 12

De flesta människor bör känna till begreppet ett egennamn, med hänvisning till det specifika namnet på en person, plats eller sak. En riktig substantiv skulle alltid aktiveras: Shakespeare, Los Angeles, Honda, etc. I detta samma sätt kan ett egennamn omvandlas till en riktig adjektiv för att beskriva en annan vanligt substantiv. En riktig adjektiv, som japanska eller kanadensisk skulle också aktiveras, eftersom det bildades från ett egennamn som Japan eller Kanada.

En av anledningarna en författare kan välja att använda en riktig adjektiv är ett starkt samband mellan egennamn och beskrivningen till hands. Eftersom många av William Shakespeares pjäser slutar tragiskt, skulle det inte vara ovanligt att beskriva en verklig tragedi Shakespeares proportioner. Adjektivet "Shakespeare" ger läsaren en starkare känsla av tragedi än att använda en vanlig adjektiv som "episk" eller "allvarlig" kan ge.

Andra lämpliga adjektiv som används på detta sätt skulle inkludera "Machiavellian", "Orwellian", "Pavlovian," eller "freudiansk". En hänsynslös politiker skulle kunna beskrivas som en machiavellisk geni, till exempel, medan en påträngande regeringspolitik skulle kunna ses som Orwellianskt. Eftersom rätt adjektiv bildas från ett egennamn, t.ex. Pavlov eller Freud, är det också aktiveras.

Ett annat exempel på denna typ av adjektiv involverar namnen på länder eller kulturer. En person kan äga en japansk docka, gör en tysk chokladkaka eller beställ kanadensisk bacon till frukost. Dessa skulle alla anses lämpliga adjektiv, eftersom de kommer från de riktiga namnen på de länder. En författare kan också hänvisa till Arabian tullen eller kristna ritualer, eftersom dessa adjektiv bildades av egennamn.

Många gånger denna typ av adjektiv kan bildas genom att lägga till vissa suffix till befintliga egennamn. Användningen av suffixet -esque är vanligen används för att omvandla ett egennamn i en ordentlig adjektiv. En låtskrivare nya sammansättning kan beskrivas som Dylanesque, till exempel, vilket innebär att låten påminner om singer / songwriter Bob Dylans arbete. Denna taktik kan också användas för att skapa unika riktiga adjektiv, som beskriver en särskilt svår militära situationen som Vietnamesque eller en politisk kris som Nixonesque. Eftersom egennamn (Vietnam, Nixon) är nära förknippad med ämnet, är den rätta adjektivet effektiva.

Andra egennamn kan omvandlas till riktiga adjektiv genom att tillämpa olika suffix såsom -liknande, -ian eller -istic. En konservativ minister kan hålla en Calvinistic syn på en fråga, till exempel. En diktatorisk chef kan beskrivas som Hitlers, eller en lovande ung politisk kandidat kan visa Kennedy-liknande egenskaper.

  • Korrekt adjektiv såsom Shakespeares ofta härrör från ett egennamn.
  • En av anledningarna en författare kan välja att använda en riktig adjektiv är ett starkt samband mellan egennamn och beskrivningen till hands.