Varför Pepper Gör du nyser?

February 24

Alla som gillar att förbereda en god måltid har utan tvekan haft erfarenhet av entusiastiskt skakning eller slipning pepparkvarnen över en pott bara för att finna sig i en nysning passform ögonblick senare. Peppar innehåller en alkaloid pyridin kallas piperin. Piperin irriterar nervändar inne i näsan, utlöser en nysning. Den nysning är en naturlig reaktion på irriterande, tänkt att rensa den från näsgångarna. Samtidigt slemhinnor aktiverar hjälpa tvätta bort den felande agenten.

Trots de irriterande egenskaper piperin, det ger också peppar sin smak. Det har varit en populär och viktig krydda så långt tillbaka som förhistorisk tid. Det härstammar från regionen känd idag som Kerala, Indien där peppar växter växer vilt. Det var den översta export av Indien så länge som 4000 år sedan, och det styrde krydda handeln. I årtusenden denna krydda var för dyra för någon annan än de rika, och var känd som "svarta guldet". I 1213 f.Kr. egyptisk farao, Ramses II, var mumifierad med ett pepparkorn i vardera näsborren. Historia poster som Attila krävde massor av peppar från Rom när den föll. Under medeltiden användes det för att betala skulder, hemgift och hyra, som ger upphov till bestående frasen "pepparkorn hyra."

Vitt, grönt och svartpeppar alla kommer från samma blommande vinstockar. Endast behandlingsmetoder skiljer. För den svarta typen är gröna omogna bär skördas, blöt och torkas. Denna process omvandlar huden på bär i en svartbrun färg, vilket resulterar i pepparkorn. Pepparkorn sedan mals upp för användning.

En annan process används för de gröna typs som behåller färgen på omogna bär genom frystorkning eller använda tvättar av svaveldioxid. Det kan också vara inlagd i ättika eller saltlösningar. Rosa och röd paprika bevaras med både vinäger och salt.

Varje bär på en pepparbusken innehåller en enda vit frö. När mogna bären är dränkta under en långsträckt tidsperiod, de tuffa skal mjukna och faller bort avslöjar frön av vitpeppar.

Denna krydda är enligt uppgift den mest omsatta kryddan i världen. Vietnam är den ledande exportör med Indonesien och Indien stänger bakom. Dessa tre länder ensam var ansvarig för att producera mer än 217.000 ton (245 kilgrams) av peppar i 2003, med andra länder som producerar sina egna rejäl aktier, vilket resulterar i väl över en kvarts miljon ton produceras varje år.

  • Nysningar är kroppens sätt att bli av med piperin, en peppar ingrediens.
  • En kvinna nysningar.
  • Pepper innehåller en alkaloid pyridin kallas piperin som irriterar nervändar inne i näsan, utlöser en nysning.