Vad är mandibular condyle?

December 19

Mandibular kondyl är en rundad projektion i slutet av underkäken, eller underkäken. Denna speciella delen av underkäken artikulerar, eller förenar, med skallen. Det är faktiskt bättre känd som condyloid process, som hänvisar till kondyl själv och en annan del av underkäken. Mandibular kondyl bidrar i hög grad till förmågan att rotera huvudet.

Den nedre käften, från en sidovinkel, liknar formen av bokstaven L. Vid toppen, placerad vid den bakre änden, är mandibular kondylen. Området omedelbart nedanför det kallas halsen av condyloid processen. Den fungerar som den förträngda stödsystem för mandibular kondyl.

Det är mandibular Condyle som tillhandahåller fastsättning käkleden eller TMJ. Denna gemensamma i käken är bildad av två ben: underkäken själv, och den övre tinningbenet. Det senare ligger vid basen och sidorna av skallen, och stöder området mellan ögonen som kallas templet. En artikulära skiva, som är en tunn och oval struktur bestående av fibrobrosk, hjälper till att bilda den käkleden i sitt läge mellan underkäke och den övre tinningbenet. Mandibular kondylen ger ytan är nödvändig för den artikulära skivan för att åstadkomma denna funktion.

Mandibular kondyl hjälper också till att fästa temporomandibulär ligamentet. Även känd som den yttre sido ligament och omfattar två tunna och korta fasciculi. Dessa fiberbuntar som innefattar temporomandibular ligamentet är fäst vid den undre käken via halsen på den condyloid processen - mer specifikt, vid halsen laterala yta och bakre gränsen. Temporomandibular ligament hjälper till att förhindra underkäken bakre förskjutning liksom den condyloid processen från att gå uppåt, vilket skulle kunna spräcka skallen bas i händelse av ett slag eller någon annan typ av våld.

Vid den motsatta änden av mandibular kondyl, åtskilda av den U-formade kurva kallas mandibular hack, är coronoideus. Det är också kallad coronoideus process eller coronoideus process av underkäken. Tunn och trekantiga, härleder sitt namn från det grekiska ordet korone, vilket betyder "som en krona." Denna del av underkäken, är dock inte lika framträdande som den mandibular Condyle, som är tjockare och större. Stöd både condyloid och coronoideus processer är ramus; denna del har två ytor och fyra gränser, och spelar en roll i nervförsörjning av underkäken och de undre tänderna som den stöder.

  • Mandibular kondyl är en rundad projektion i slutet av underkäken, eller underkäken.