Vad är Grunge?

August 5

Före uppkomsten av grunge musik i mitten av 1980-talet, det var rakt punkrock, hårdrock och så kallad "hår band," som spelade en blandning av hårdrock och glamrock. Ett antal lokala punk rockband i Seattle musikscenen började experimentera med en fusion av heavy metal riff och punkrock energi, påverkas av en grupp som kallas de Melvins. Den nya ljud, utvecklades först i Seattle, presenterade tungt distade gitarrer och känslomässiga texter levereras i en opolerad och gritty stil. Detta föranledde en medlem av en Seattle-bandet, Green River, som myntade termen "grunge", trots att han ursprungligen inte menade det som en komplimang.

Även om det fanns många lokala Seattle efter punkband utför grunge ljudet i slutet av 1980, bara ett fåtal lyckats erhålla nationell uppmärksamhet. Band som Pearl Jam, Soundgarden, Mother Love Bone, Alice in Chains och den legendariska Nirvana lyckades fånga uppmärksamheten hos vanliga etiketter. Den råhet i ljudet, som exemplifieras av Nirvanas Kurt Cobain och Pearl Jams Eddie Vedder, väckte en ny punk-liknande energi till den nationella musikscenen, och erbjöd många disenfranchised 20-somethings en livsstil som matchade sina känslor av ångest och frustration.

Den kultur där grungemusik blev först populär är mycket relevant för dess utveckling. Om 80-talet präglades, både ekonomiskt och i populärmusik, med fåfänga, överskott och rikedom, kultur och musik av 90-talet utvecklats i slående kontrast till det. Besvikelse och personliga kamp var viktiga teman i grunge, i egenskap av en kritik av ytligheten hårsnoddar och fadd popmusik.

Inom grunge rörelsen själv, fanns det informella subgenres. Band som Alice in Chains lutade mot en alternativ heavy metal sound, medan Nirvana svävade någonstans mellan punk och den framväxande emo ljud. Pearl Jam, å andra sidan, blev nästan fåran med sin blandning av pop, garage, och tungmetall. Ett antal grungeband aktivt avsagt sig sin plötsliga kommersiell framgång, säger att pengar och berömmelse skulle vara skadligt för den sanna andan av musiken.

I mitten av 1990-talet, hade grunge rörelse i musiken drabbats av ett antal förluster och umbäranden. Kurt Cobain, den karismatiske sångare i Nirvana, begick tydligen självmord efter år av fysiska och känslomässiga svårigheter. Andra band föll samman på grund av drogmissbruk eller interna stridigheter bland bandmedlemmarna. Några av de ursprungliga grungeband, notably Pearl Jam, har fortsatt att utvecklas, men deras nyare material inte alltid innehåller den distinkta punk och emo energi av deras grunge år.

  • Grunge musik spelas ofta bort av förvrängda elektriska gitarrljud.
  • Grunge har några inslag av punk rock.
  • Många kredit Seattle som födelseplatsen för grungemusik.
  • Grunge ibland presenterade tungt distade gitarrer.