Vad är Soloklättring?

August 11

Soloklättring är den mest riskfyllda av alla former av klättring. Det finns inneboende faror för klättring solo, som partner kan hjälpa till med belaying eller ens kalla på hjälp i händelse av en olycka. I fri klättring, personen inte bara klättrar ensam, men han också klättrar utan rep eller selar för att skydda honom i händelse av en slip eller falla. Den farligaste delen är inte klättring själva, eftersom de flesta solo klättrare väljer rutter de redan känner väl. Den stora faran är avsaknaden av hjälp i nödsituationer, plus exponering för miljön, inklusive risken för fallande stenar och hala isiga kanter.

För att det skall anses sant Soloklättring, måste klättraren vara en höjd från vilken det skulle vara extremt osannolikt att någon skulle överleva ett fall på minst 25 fot (7,62 meter) från marken,. Även de mest erfarna klättrare anser att detta "en sport för galen." En liknande form, sk djupvatten soloing, består av klättring på havsklippor. Närvaron av vatten ner nedan kan tyckas att sänka riskerna, men i själva verket ökar dem, eftersom berget tenderar att vara hala och tidvatten och undervattens stenblock gör en nedgång så dödlig som en som händer borta från vatten. Soloklättring anses vara en extrem sport och är förbjudet på många nationalparker, varför är svårt att veta exakt hur många människor som utövar den.

En av de mest kända klättrare var Derek Hersey, som dog vid klättring Sentinel Rock i Yosemite Valley 1993. Dan Osman, som ibland kallas "kungen av Soloklättring," dog 1998 under en "kontrollerad fritt fallande", en form av bungee-hoppning. Osman hade tillbringat större delen av sitt vuxna liv klättring ensam, och hade även medverkat i flera dokumentärer om den extrema sporten. Andra kända klättrare inkluderar Dean Potter, som också är expert på hastighet klättring, och Michael Reardon, som är känd för att klättra torn och skyskrapor utan rep.

  • Skyskrapor är en oemotståndlig utmaning för vissa fria solo klättrare.
  • Soloklättring på havsklippor kallas djupt vatten soloing.
  • De flesta solo klättrare väljer rutter de redan känner väl.
  • Michael Reardon klätt skyskrapor utan ett rep.